Isztambul legfényűzőbb palotája, a Dolmabahçe Palota, a belváros forgalmas csomópontjától néhány percnyire, jól megközelíthető helyen áll.

A palotát az Oszmán Birodalom 31. szultánja, I. Abdülmecid építtette 1843-1856 között. A Topkapi palota egy idő után szűkösnek bizonyult, ezért a szultán a Boszprusznak ezt a korábban már feltöltött öblét találta megfelelőnek az építkezésre. A dolma szó egyébként töltöttet jelent, utalva a név arra, hogy ez a területet egy mesterségesen feltöltött öbölrész. Az Oszmán Birodalom megszűnése után, a köztársaság kikiáltását követően, a törökök atyjaként ismert és tisztelt Mustafa Kemal Atatürk elnöki rezidenciaként használta a palotát.

Isztambuli utazások, nevezetességek: Dolmabahce Palota

Isztambuli utazások, nevezetességek: Dolmabahce Palota

Atatürk a palotában halt meg 1938. november 10-én 9:05 perckor, tiszteletére a palota minden órája azóta is ezt az időpontot mutatja. 

A palotát építtető I. Abdülmecid és az őt követő hat szultán lakta a palotát. Különböző források szerint 14 tonna aranyat és 40 tonna ezüstöt használtak fel a palota díszítéséhez. Az épület gazdag díszítése a francia kastélyokéra hasonlít, stílusjegyeit tekintve megtalálható a rokokó, neoklasszikus és barokk is. Míg a Topkapi Palotát főként izniki csempék díszítik, addig a Dolmabahçe gazdag arany díszítéssel és számtalan kristálycsillárral ékeskedik. Itt található a világ legnagyobb, 4,5 tonna súlyú  cseh kristálycsillárja is, mely 750 égőt tartalmaz, ez Viktória királynő ajándéka.

A palotához tartozó, 1853 óta álló  Dolmabahçe dzsámi teljesen máshogy néz ki, mint a hagyományos Oszmán építészet mecsetei. Teteje kupolás, alapja négyzetes, belsejét pedig csodás kőfaragások díszítik. A palota bejárata előtt áll a gazdagon díszített, elegáns Dolmabahçe óratornyot. A 27 méter magas óratorony 1890-ben épült Abdülhamid rendelésére. A pazar épület hatalmas, rendezett zöld kertjét kő szobrok díszítik, udvarán egy madárház is található, ahol csodás pávákat láthatunk.

Isztambuli utazások, nevezetességek: Dolmabahce Palota

Isztambuli utazások, nevezetességek: Dolmabahce Palota

Az épület három részből áll: a tenger felől a bal oldalon a Selamlik (férfiaknak fenntartott hivatali rész), középen a Nagyterem, jobbra pedig  a Hárem épületegyüttese. A Selamlikban tevékenykedő államférfiaknak ,politikusoknak, magas rangú hivatalnokoknak tilos volt a Hárembe lépniük, ahol az uralkodó család tagjai éltek. Hasonlóképpen a hárem lakói sem léphettek be a Selamlikba. A palotában 285 szoba, 43 terem, 6 erkély, 6 hamam (török fürdő) és 1427 ablak van.

A  Fogadó Teremben (más néven Vörös teremnek szokták nevezni) találhatók a palota legérdekesebb darabjai:  elefántcsont gyertyatartók és a II. Miklós cár által ajándékozott medvebunda.

A Nagyterem kupolája 36 méter magas, és a közepén  II. Viktória  angol királynő ajándéka, egy 4,5 tonnás csillár látható. Egykor 750 darab gyertya biztosította a terem megvilágosítását.  A termet három oldalról erkélyek veszik körbe.  Az erkélyeket 56 oszlop díszíti. Ezt a termet ceremóniák, ünnepségek, lakomák és koronázások alkalmával használták.  A teremben lévő szőnyeg nagysága 124 m2.

Isztambuli utazások, nevezetességek: Dolmabahce Palota

Isztambuli utazások, nevezetességek: Dolmabahce Palota

 

Isztambuli utazások, nevezetességek: Dolmabahce Palota

Isztambuli utazások, nevezetességek: Dolmabahce Palota

szeretnél időben értesülni blogbejegyzéseinkről és induló utazásainkról?

Iratkozz fel értesítőnkre és ajándékba elküldjük Neked az Isztambuli utazások mini utazási kalauzát!

Feliratkozás után egy levelet fogsz kapni, amely a mini kalauz elérési útvonalát és a megnyitási jelszavát fogja tartalmazni.

Kérlek, ellenőrizd a beérkező leveleid, valamint a spam és a promóciós mappát is!

Ha nem kapod meg a levelet, írj nekünk az istanbuliutazasok@gmail.com címre.

* kötelező kitölteni
Jártál már Isztambulban?
Tervezel mostanában utazást Isztambulba?
Adatvédelem *
Értesítő újdonságokról