Dolmabahçe, Palota

Isztambul legfényűzőbb palotája, a Dolmabahçe Palota, a belváros forgalmas csomópontjától néhány percnyire, jól megközelíthető helyen áll.

Isztambuli-utazasok-Dolmabahce-Palota

A palotát az Oszmán Birodalom 31. szultánja, I. Abdülmecid építtette 1843-1856 között. Az Oszmán Birodalom megszűnése után, a köztársaság kikiáltását követően, a törökök atyjaként ismert és tisztelt Mustafa Kemal Atatürk elnöki rezidenciaként használta a palotát.

Atatürk a palotában halt meg 1938. november 10-én 9:05 perckor, tiszteletére a palota minden órája azóta is ezt az időpontot mutatja. 

2.Isztambuli-utazasok-Dolmabahce-Palota

A palotát építtető I. Abdülmecid és az őt követő hat szultán lakta az épületet. Különböző források szerint 14 tonna aranyat és 40 tonna ezüstöt használtak fel a díszítéséhez.

A palotához tartozó, 1853 óta álló  Dolmabahçe dzsámi teljesen máshogy néz ki, mint a hagyományos Oszmán építészet mecsetei. Teteje kupolás, alapja négyzetes, belsejét pedig csodás kőfaragások díszítik

Isztambuli-utazasok-Dolmabahce-dzsámi

A palota bejárata előtt áll a gazdagon díszített, elegáns Dolmabahçe óratornyot. A 27 méter magas óratorony 1890-ben épült Abdülhamid rendelésére. A pazar épület hatalmas, rendezett zöld kertjét kő szobrok díszítik, udvarán egy madárház is található, ahol csodás pávákat láthatunk.

Isztambuli-utazasok-Dolmabahce-oratorony

Az épület három részből áll: a tenger felől a bal oldalon a Selamlik (férfiaknak fenntartott hivatali rész), középen a Nagyterem, jobbra pedig  a Hárem épületegyüttese. A Selamlikban tevékenykedő államférfiaknak ,politikusoknak, magasrangú hivatalnokoknak tilos volt a Hárembe lépniük, ahol a királyi család tagjai éltek. Hasonlóképpen a hárem lakói sem léphettek be a Selamlikba.
A Dolmabahçe Palotában 285 szoba, 43 terem, 6 erkély, 6 hamam, és 1427 ablak van. A  Fogadó Teremben (más néven Vörös teremnek szokták nevezni) található a palota legérdekesebb darabjai:  elefántcsont gyertyatartók és a II. Miklós cár által ajándékozott medvebunda. A Nagyterem 40×45 méteres, a kupolája 36 méter magas, és a közepén  II. Viktória  angol királynő ajándéka, egy 4,5 tonnás csillár látható. Egykor 750 darab gyertya biztosította a terem megvilágosítását.  A termet három oldalról erkélyek veszik körbe.  Az erkélyeket 56 oszlop díszíti. Ezt a termet ceremóniák, ünnepségek, lakomák és koronázások alkalmával használták.  A teremben lévő szőnyeg 124 m2 és  Törökország második legnagyobb Herekében készített szőnyege.

Isztambuli-utazasok-Dolmabahce-palota-kilatasa

A palotát gyönyörűen gondozott, állatszobrokkal díszített szökőkutas kert veszi körül, ahonnan csodás kilátás nyílik a Boszporuszra.

çüksu Nyári Palota

A neo barokk stílusú palota építésére I. Abdülmecid Szultán (1823–1861) adott megbízást, Garabet Amira Balyan építésznek, mely fia, Nigoğayos Balyan tervei alapján, 1857-ben épült.

Isztambuli-utazasok-Kucuksu Palota-Isztambul

Az Isztambul ázsiai oldalán fekvő, két emeletes kis palotát az Oszmán Birodalom szultánjai lakták kirándulások, illetve vadászatok alkalmával.  A terület abban az időben is közkedvelt piknikező hely volt. A folyón egykoron a szultán magán hajói vitorláztak.  Nem tipikus az épület kerítése, ugyanis míg a többi szerájt magas falakkal körbekerített, addig a Küçüksu Palotát-t nagyon előkelő és dekoratív kovácsoltvas kerítés veszi körül.

Isztambuli-utazasok-Kucuksu-Palota-kertje

A pavilon tengerre néző oldala domborművekkel díszített, szökőkutján, valamint  lépcsőjén a nyugati díszítés elemei láthatók. A szobákat és szalonokat nagy értékű műtárgyakkal rendezték be, a bútorokat külön Európából hozatták. Gipsz domborművek és kézzel festett mennyezetek, különböző színű, olasz márványból készült gyönyörű kandallók láthatók a szobákban.  A helyiségek aprólékos díszítésű parkettái, európai stílusú bútorai, csodás szőnyegei és festményei szemet gyönyörködtetők.

Isztambuli-utazasok-Kucuksu-Palota-Isztambul

Később Mustafa Kemal Atatürk, a Török Köztársaság megalapítója ebben az épületben rendezte be irodáját. A republikánus érában vendégházként is használták, 1980 és 1983 között restaurálták. Napjainkban múzeumként látogatható.

Beylerbeyi Palota

Az Üsküdarban lévő Beylerbeyi Palota az egyik, amit minden csoportos utazásunk során meglátogatunk. Nem csak azért, mert magyar nyelvű idegenvezetést hallgathatunk, de azért is, mert a Boszporusz parti paloták közül a Beylerbeyi az egyik legszebb. A palota neve (beylerbeyi – főparancsnokot jelent). Az elnevezés Mehmet Pasa nevéből ered, aki erre a területre már a XVI. században egy fából készült, nyári lakként szolgáló palotát építtetett.

Isztambuli-utazasok-Beylerbeyi-Palota-Isztambul

Abban az időben ez az üsküdari rész kedvelt vadászterület volt, dús növényzettel. Az első palota később, egy Isztambulban sűrűn előforduló tűzvész során teljesen megsemmisült. Helyére a jelenlegi épületet Abdülaziz szultán építtette 1861-1865 között. Az Oszmán Birodalom utolsó időszakában a Beylerbeyi fogadások, bálok és ünnepségek színhelyeként szolgált leginkább. Más nemzetek képviselői, olyan fontos és híres vendégek is megfordultak itt, mint VIII. Edward király, vagy az iráni sah, Nasreddin. Az első világháborút követően II. Abdülhamid életének utolsó éveit itt töltötte.

Isztambuli-utazasok-Beylerbeyi-Palota- pavilon

A márvány megmunkálás, a benne található gyönyörű berendezések, a boszporuszi kilátás, a nyári palotaként való funkció, valamint a meleg időben is hűvösen maradó Beylerbeyi Palota, a legnépszerűbb helyek közé tartozik Isztambulban. A 24 szobából, 6 teremből álló épület mennyezeteit baccarat kristály csillárok díszítik, a szőnyegek pedig Hereke műhelyeiben készültek. Az épületben fotózni sajnos nem lehet!

A palota Boszporusz felőli bejáratait három csodás kapu díszíti, kertjében kis pavilonok, és egy kacsás tó is áll. Hatalmas bambuszok, rózsakert, valamint a vadászatokra emlékeztető állat szobrok is láthatók a kertben.

Isztambuli-utazasok-Beylerbeyi-Palota-kapu

Gyönyörű kilátás nyílik innen a Boszporuszra, szemben az Ortaköy dzsámival és a Boszporusz híddal. A komplexumhoz étterem is tartozik, ahol érdemes egy finom török kávét inni vagy akár megebédelni ebben a csodás környezetben.

Isztambuli-utazasok-Beylerbeyi-Palota-kertje

Arra figyeljetek, hogy útlevél legyen nálatok, mert azt a bejáratnál elkérik letétként a magyar nyelvű idegenvezetést nyújtó fülhallgatóért.  A belépő 40 török líra, ha pedig csak a kertet néznétek meg, 5 lírát kell fizetni.

Mindenképpen javasoljuk, hogy látogassátok meg egyszer Isztambulnak ezt a csodás Boszporusz parti palotáját. Mi mindig beletesszük az utaink programjába.

Következő csoportos utainkról e-mailben érdeklődhettek: istanbuliutazasok@gmail.com

szeretnél időben értesülni blogbejegyzéseinkről és induló utazásainkról?

Iratkozz fel értesítőnkre és ajándékba elküldjük Neked az Isztambuli utazások mini utazási kalauzát!

Feliratkozás után egy levelet fogsz kapni, amely a mini kalauz elérési útvonalát és a megnyitási jelszavát fogja tartalmazni.

Kérlek, ellenőrizd a beérkező leveleid, valamint a spam és a promóciós mappát is!

Ha nem kapod meg a levelet, írj nekünk az istanbuliutazasok@gmail.com címre.

* kötelező kitölteni
Jártál már Isztambulban?
Tervezel mostanában utazást Isztambulba?
Adatvédelem *
Értesítő újdonságokról