A turisták egyik kötelező programja a bazározás. Az isztambuli Nagy Bazár híre a Föld legrejtettebb zugába is eljut. Ez persze természetes, hiszen a törökök kereskedő nemzet, évszázados hagyományai vannak az adok – veszeknek.  Nem tudom létezik-e olyan termék, ami az isztambuli bazárban nem kapható.  A közel 4000 üzletben kínált millió féle portékának nehéz ellenállni.  Szemet gyönyörködtető árudömping, színek, illatok, ízek kavalkádja és persze zsivaj jellemzi a hangulatot. A árukészlet kifogyhatatlan, drágaköves arany ékszerek, szőnyegek, bőráru, ruhanemű-cipő, sálak, táskák millióitól roskadoznak az üzletek, de a pár lírás ajándéknak való kütyükből is Boszporuszt lehet rekeszteni. A könnyebb tájékozódás érdekében egy-egy termékfajtát külön tematikus utcákban kínálnak. Az árusok rámenősek, mindenkit megszólítanak, és az ember úgy érzi, mintha a világ összes nyelvén beszélnének. Alkudozni kötelező, ez is a kommunikáció része, bár tapasztalatunk szerint kevesebbet engednek az árból, mint ahogy az több helyen olvasható.

isztambuli-utazasok-isztambuli-bazar

Isztambuli Fűszer Bazár

A 30 hektáros területen fekvő, 80  labirintusszerű utcákban könnyű eltévedni. A  bazár 18 kapuja számmal és névvel van jelölve, ezért érdemes előre megbeszélni, ha elveszítenénk egymást melyik kapunál találkozzunk!  Az épület számtalan tűzvészt és földrengést élt már túl, ezek felújítási munkálatai során általában bővítették, így érte el mai méreteit és kialakítását. A komplexumon belül jó néhány kávézó, egy mecset, több kisebb imahely és kutak is vannak.  Pontosan középen található a régiségkereskedők negyede, ez a bazár legdrágább része. Az Oszmán időkben a Fedett Bazár volt az abszolút városközpont. Bankok, pénzváltók, hamam, és iskola is működött benne, nem csupán kereskedelmi központként funkcionált.

isztambuli-utazasok-isztambuli-bazar

Isztambuli Nagy Bazár kínálata

A Nagy Bazárból Eminönü irányába átjutunk az Egyiptomi, vagy másik nevén Fűszerbazárig. Az 1660-as években épült bazár nevét onnan kapta, hogy megépítését az egyiptomi árukra kivetett vám bevételéből fedezték. Itt a közel 100 üzletben nagyobb a választék fűszerekből, szárított zöldségekből, aszalt gyümölcsökből és lokumból, de minden mást is árulnak. Kiváló háztartási eszközöket, kellékeket is kaphatunk olcsón.  A fűszer és teaféleségek óriási halmokban állnak, mindent meg lehet kóstolni.  Az Egyiptomi Bazárt és a Nagy Bazárt összekötő kanyargós utcákban érdemes leginkább vásárolni, mert ezekben olykor érdekesebb árukészlet van, mint a bazáron belül, ráadásul sokszor olcsóbban.

isztambuli-utazasok-isztambuli-bazar

Az isztambuli bazár bőr cipői

Szintén a két bazárt összekötő sikátoros utcákban kapható a frissen darált aromás kávé, amiből a legfinomabb török habos kávé készül. A Fűszerbazár külső részén friss halat és sajtféleségeket, olajos magvakat vehetünk, így itt az illatok még dominánsabbak, mint amit bent a fűszerek és teák árasztanak.

isztambuli-utazasok-isztambuli-bazar

Az isztambuli bazár fűszerei

Ezt a piacot nem csak a turisták, de a helyiek is rendszeresen látogatják. A főbejárattal szemben állva balra virágpiac működik, ahol friss zöldség és virágpalántákat, virágmagokat kaphatunk, de a kis háziállatokat áruló állatkereskedésben is sok érdekességre bukkanhatunk. A Fűszerbazár előtti tér a legbiztosabb helye a török zászló beszerzésének, egészen a kicsitől a hatalmas méretekig válogathatunk. Menjünk tehát át a Galata hídon Eminönübe, és kezdődjön a bazározás!

Következő csoportos utazásunkról e-mailben érdeklődhettek: istanbuliutazasok@gmail.com

szeretnél időben értesülni blogbejegyzéseinkről és induló utazásainkról?

Iratkozz fel értesítőnkre és ajándékba elküldjük Neked az Isztambuli utazások mini utazási kalauzát!

Feliratkozás után egy levelet fogsz kapni, amely a mini kalauz elérési útvonalát és a megnyitási jelszavát fogja tartalmazni.

Kérlek, ellenőrizd a beérkező leveleid, valamint a spam és a promóciós mappát is!

Ha nem kapod meg a levelet, írj nekünk az istanbuliutazasok@gmail.com címre.

* kötelező kitölteni
Jártál már Isztambulban?
Tervezel mostanában utazást Isztambulba?
Adatvédelem *
Értesítő újdonságokról