A Ramadan / Ramazan a muszlim vallás fontos eleme. Tulajdonképpen egy 30 napos böjti időszak, melynek során napkeltétől napnyugtáig tilos az evés, ivás, dohányzás, valamint a szexuális együttlét. Egészen pontosan a a hajnali ima, valamint az esti ima közötti időszakról van szó.

A BÖJT CÉLJA

A böjtölés célja az önmegtartóztatás, a külső-belső megtisztulás. Türelemre, mértékletességre tanít, a gondolatok és vágyak kordában tartására. A ramadan szent havában tartózkodnak az emberek a káromkodástól, pletykálkodástól, a haragosságtól. A befelé fordulás, elmélkedés időszaka, amikor az ember úgymond rendet tesz a belsőjében, érzelmeiben és gondolataiban. A böjtölés során az empátia gyakorlás is fontos cél, hiszen azzal, hogy nem esznek, nem isznak, a hívők átérzik azoknak a nehéz sorsú embereknek a helyzetét, akik az év minden napján kénytelenek nélkülözésben élni.
A böjt megkezdése előtti hajnali reggeli étkezés neve SAHUR / SUHUR, a böjt megtörő vacsora pedig az IFTAR. Mindkét időpontnál a dzsámikból megszólaló ezan hangja a mérvadó. Minden városban más időpontban kezdődik és végződik a böjt, amit a TV városonként külön jelez. Azért, hogy a hajnali ima előtti utolsó étkezésre felébredjenek az emberek, un. ramadani dobosok járják az utcákat, és hangos dobszóval ébresztik az alvó embereket. A Ramadan / Ramazan kezdete minden évben 10 nappal előbbre tolódik, idén április 2-a az első napja. A nyári hónapokban a böjt betartása annyival nehezebb, hogy hosszabbak a nappalok, így több idő telik el az étkezések között.

2.Ramadan-Isztambui-utazasok

A böjti időszakban közelebb kerülnek az emberek Istenhez, többet és hosszabban imádkoznak, koránt olvasnak, elmélkednek. A böjt havában olyanok is elmennek mecsetekbe imádkozni, akik az év többi részében csak otthon tartják a napi ötszöri imát. Aki megteheti, napközben igyekszik minél többet pihenni, aludni, hogy kevésbé viselje meg a szervezetét a böjtölés. Akinek viszont dolgoznia kell, ugyan úgy ellátja a feladatát, mint bármely más időszakban. Az emberek tehát munkába járnak, ugyan úgy végzik a teendőiket, ahogyan egy átlagos időszakban tennék.

KIK BÖJTÖLNEK?

A muszlim vallásban a böjt minden egészséges felnőtt ember számára kötelező. Nem szabad böjtölnie azonban a gyerekeknek, betegeknek, nehéz fizikai munkát végzőknek, az utazóknak, terhes vagy szoptató nőknek, menstruáció időszakában sem böjtölnek, valamint nem tarthatják a böjtöt az idős emberek sem. A böjt tehát bizonyos feltételek mellett minden muszlim számára kötelező. Aki megszegi, vagyis nem tartja be a böjtölés szabályait annak ellenére, hogy nincsenek kizáró oka rá, az elmulasztott napokat pénzzel válthatja meg. Ez annyit tesz, hogy egy rászoruló számára pénzt kell adományoznia, legalább olyan összegben, amennyi egy napi élelmezése lenne. A betegség vagy menstruáció miatti elmulasztott böjti napokat később be kell pótolni.

RAMADAN AZ UTCÁKON

A böjt havában a nagyobb dzsámikra fényfeliratos idézeteket függesztenek ki, egy-egy fontos gondolatot közvetítve. Napközben valamivel kevesebben vannak az utcákon, a böjtölők közül azok, akik megtehetik inkább otthon pihennek. Este azonban az iftar vacsora idején megtelnek az utcák, parkok, terek. Sok helyen szerveznek közös iftár vacsorákat, amelyekhez bárki csatlakozhat. Turistaként is különleges élmény egy ilyen közös iftár vacsora elfogyasztása. Az önkormányzatok a rászorulóknak ingyenes étel csomagokat osztanak, melyet aztán közösen fogyasztanak el. Isztambulban a nagyobb kikötőkben, tereken szervezik ezeket az étel osztásokat, ahol több ezer ember együtt eszik. Vannak, akik közösen, parkokban piknikezve fogyasztják el az előre elkészített vacsorájukat. Nagyon jó hangulatú tud lenni egy ilyen vacsora, érdemes turistaként is kipróbálni.

MIT ESZNEK RAMADKOR AZ EMBEREK?

Ramadan-Isztambuli-utazasok

Aki okosan böjtöl fehérjében és rostban gazdag, lassabban felszívódó ételeket fogyaszt, ami a szervezetét tovább ellátja energiával. A cukros, lisztes, gyorsan felszívódó szénhidrátokat érdemes kerülni, mert azoktól hamar megéhezik az ember. Az étkezéseket általában datolyával kezdik, valamint vizet isznak. A hajnali étkezések általában a klasszikus reggeli fogásai. Olíva bogyó, sajtfélék, tojásos ételek, vaj, lekvárok, zöldséges és leves. Az esti iftar vacsorában helyet kapnak a húsos ételek, kebabok, bab, lencse, rizses köretek. Természetesen édesség nélkül sincs iftar, de ami abszolút elmaradhatatlan az a ramadani pide, ami tulajdonképpen egy lepény kenyér.

A ramadani hónapot a három napos Ramazan bayramı zárja le, amit szoktak cukorünnepként is emlegetni.

Arról, hogy a ramadani hónap miben és mennyiben érint egy turistát, ebben a cikkben írtunk.
https://isztambuliutazasok.hu/turistanak-lenni-ramadan-idejen/

szeretnél időben értesülni blogbejegyzéseinkről és induló utazásainkról?

Iratkozz fel értesítőnkre és ajándékba elküldjük Neked az Isztambuli utazások mini utazási kalauzát!

Feliratkozás után egy levelet fogsz kapni, amely a mini kalauz elérési útvonalát és a megnyitási jelszavát fogja tartalmazni.

Kérlek, ellenőrizd a beérkező leveleid, valamint a spam és a promóciós mappát is!

Ha nem kapod meg a levelet, írj nekünk az istanbuliutazasok@gmail.com címre.

* kötelező kitölteni
Jártál már Isztambulban?
Tervezel mostanában utazást Isztambulba?
Adatvédelem *
Értesítő újdonságokról