Az Emirgan Park / Emirgan Korusu egyike Isztambul legnagyobb közparkjainak, melynek a történelem folyamán többször változott a neve.

A Bizánci időkben az egész park területét ciprus fák borították, ezért akkor Kyparades-nek vagy „Ciprus Erdőnek” nevezték. Később, amikor a XVI. század közepén Nisanci Feridun Bey-nek, az Oszmán Birodalom egyik magas rangú pasájának adták az akkor lakatlan területet, Feridun Bey Park néven vált ismertté.

Az évszázadok során a park neve mellett tulajdonosai is többször változtak. Tulajdonosai között magas rangú hivatalnokok, Egyiptom és Szudán Oszmán Kormányzója, de török fegyverkereskedő is volt. Isztambul Város Önkormányzatának birtokába 1940-ben került.

Isztambuli utazások, parkok: Emirgan park

Isztambuli utazások, parkok: Emirgan park

A hegyoldalban elterülő, magas fallal körülzárt, 470 000 nm alapterületű parkot 2 dísztó és több, mint 120 féle növény díszíti. Számtalan figyelemreméltó, különleges és ritka növényfaj is található a parkban, mint például a   mandulafenyő, a török fenyő, aleppo fenyő, kék fenyő, kelet-fehér fenyő, tengeri borovi, japán cédrus, norvégiai lucfenyő, atlasz cédrus, libanoni cédrus, himalájaicédrus, bükk, kőris, sapindus, babiloni fűz, magyar tölgy, colorado-i fehér fenyő, páfrányfenyő, kaliforniai füstölő-cédrus, parti vörösfenyő és kámforfa.

Isztambuli utazások, parkok: Emirgan park

Isztambuli utazások, parkok: Emirgan park

Igazi felüdülés ide eljönni, Isztambul forgatagából kiszakadni, friss levegőt szívni, a magas fák árnyékában kicsit megpihenni. Sportolni és piknikezni vágyók körében is igen népszerű a park, hiszen tele van futópályával, padokkal és asztalokkal.

Szoros kapcsolat van az Emirgan Park és a tradicionális virág, a tulipán között.Az 1960-as években egy külön kertet alakítottak ki a parkon belül, hogy felélesszék a város régi hagyományát, a tulipán termesztést. 2005. óta minden év áprilisában itt rendezik meg a közkedvelt tavaszköszöntő Tulipán Fesztivált. Ilyenkor a park még inkább megtelik színekkel és illattal. Még vidámabb és magával ragadóbb a pompás virágoknak köszönhetően.

Isztambuli utazások, parkok: Emirgan park

Isztambuli utazások, parkok: Emirgan park

A park területén 3 impozáns, történelmi fa pavilon is épült, melyek mindegyike meghatározó, feltűnő rózsaszín, fehér és sárga színe után kapta a nevét. A Rózsaszín és a Fehér Pavilont 1983-ban nyitották meg a nagyközönség számára. Napjainkban étteremként és kávézóként fogadja a vendégeket, kirándulókat. Egy csésze török kávé vagy tea elfogyasztása közben gyönyörködhetünk a csodálatos boszporuszi panorámában és a szebbnél szebb, színes illatos növényben.

A Sárga Pavilon

A park központjában álló, Boszporuszra néző, 4 szobás kétszintes kastély volt, hogy vadászházként, majd pedig panzió és vendégházként funkcionált.

Isztambuli utazások, parkok: Emirgan park

Isztambuli utazások, parkok: Emirgan park

Elrendezése tükrözi a hagyományos oszmán házakat, ahol megtalálható a szalon, melyet több nappali szoba is körülvesz. A mennyezet és a falak díszítése az udvari építész, Sarkis Balyan keze munkáját dicsérik. A mennyezetet gazdagon díszítik az olajfestékkel festett virág motívumok, a homlokzatot pedig kiemelkedő faragványok. A magas ajtók és ablakok, valamint a pazar belső díszítés, az élénk színű dekoráció hűen tükrözik a dicsőséges korszakot.

Rózsaszín Pavilon

Nevét a homlokzatát díszítő, élénk rózsaszín színe után kapta. Az épület a finom dísztárgyaival tükrözi a dicsőséges történelmet. A pavilon hétvégenként kávézóként működik. Továbbá esküvői ceremóniák és rendezvények közkedvelt helyszíne.

Isztambuli utazások, parkok: Emirgan park

Isztambuli utazások, parkok: Emirgan park

Fehér Pavilon

A kétszintes faház a neoklasszicista építészet jellemzőit viseli magán. Napközben kávézóként fogadja a park látogatóit, esténként pedig az igazi tradicionális török konyha kedvelőit szolgálja ki, mint étterem.

Hétvégenként és szünidőben megtelik a park kiránduló családokkal, futkározó gyerekekkel, de hétköznaponként olyan, mintha a béke és csend szigetére csöppentünk volna egy 18 milliós nyüzsgő város közepén.

Isztambuli utazások, parkok: Emirgan park

Isztambuli utazások, parkok: Emirgan park

Gyere velünk Isztambulba! Következő csoportos utainkról infót ITT TALÁLSZ!
Írhatsz is nekünk: istanbuliutazasok@gmail.com

szeretnél időben értesülni blogbejegyzéseinkről és induló utazásainkról?

Iratkozz fel értesítőnkre és ajándékba elküldjük Neked az Isztambuli utazások mini utazási kalauzát!

Feliratkozás után egy levelet fogsz kapni, amely a mini kalauz elérési útvonalát és a megnyitási jelszavát fogja tartalmazni.

Kérlek, ellenőrizd a beérkező leveleid, valamint a spam és a promóciós mappát is!

Ha nem kapod meg a levelet, írj nekünk az istanbuliutazasok@gmail.com címre.

* kötelező kitölteni
Jártál már Isztambulban?
Tervezel mostanában utazást Isztambulba?
Adatvédelem *
Értesítő újdonságokról