Törökország első és leggazdagabb üveg és kristály múzeuma

Csodaszép kiállítást láthat, aki ellátogat Isztambul üveg múzeumába. A múzeum és a hozzá tartozó park 390 hektárnyi területen fekszik, a zárt kiállítási rész pedig 3000 négyzetméteres. A szeldzsuk kortól egészen az oszmán kor végéig, mintegy 1500 alkotásban mutatja be a kor üvegművészetét.
A múzeumnak helyet adó épület is figyelemre méltó. Abdülaziz szultán vezíre, Ábrahám pasa építtette, nevét pedig a Beykoz Üveg- és Billurât-i Hümayunu Üveggyárról kapta, amely a kor legfontosabb üveggyára volt.

Ábrahám pasa 1837-ben született Isztambulban. A párizsi Sainte-Barbe Collége-n végzett pasa megtanult törökül, olaszul, örményül és franciául. Különböző kormányzati pozíciókat töltött be, színes egyéniségként, az isztambuli élet fontos személyiségeként tarották számon. Az Ábrahám pasa építményeiből fennmaradt pajtaépületet három évig restaurálták és itt alakították ki a múzeumot.

A 19. század építészeti jegyeit hordozó épület az udvart körülölelő hasonló terek U-alakú elrendezésben történő megkettőzésére épülő moduláris szerkezet. Falazatával és nyugati hatású pompás szerkezetével egyedülálló múzeumi tereket kínál. A tematikus felépítésű múzeumnak nagy jelentősége és értéke van, hiszen Törökország első és leggazdagabb üvegmúzeuma, ahol 12 szekcióban mutatják be a török, valamint az európai üvegművészet fejlődését.

A kiállítási darabokat a modern muzeológia szempontjait figyelembe véve állították ki. Olajlámpások, gyertyatartók, parfümös tégelyek, tintatartók, oszmán kalligráfiák, európai poharak, tálaló szettek, padlóvázák, tükrök, üvegkert, kristályzongora és II. Mahmud szultán színes üveggel díszített hintója is várja a látogatókat. A múzeumban üvegművészeti könyvtárkiállítás is látható. Mintegy 600, főleg török nyelvű alkotást tartalmazó könyvtár is megtekinthető.

Az épületben gyerekeknek szóló oktatási kézműves műhelyt is kialakítottak, ahol a kicsik elsajátíthatják az üvegművészet alapjait. Természeten ajándék bolt, valamint kávézó is található az épületben.
A múzeum kertjében található erdőterület botanikai múzeum, 117 különböző fafajtának ad otthont. Aki nem csupán néhány napra látogat Isztambulba, mindenképpen érdemes ellátogatnia ide. Csendes, nyugodt környezet, friss levegőjű park várja és remek kiállítási élménnyel gazdagodhat.
Fotózni bent sajnos nem lehet, a belső fotók forrása a múzeum sajátja.

szeretnél időben értesülni blogbejegyzéseinkről és induló utazásainkról?

Iratkozz fel értesítőnkre és ajándékba elküldjük Neked az Isztambuli utazások mini utazási kalauzát!

Feliratkozás után egy levelet fogsz kapni, amely a mini kalauz elérési útvonalát és a megnyitási jelszavát fogja tartalmazni.

Kérlek, ellenőrizd a beérkező leveleid, valamint a spam és a promóciós mappát is!

Ha nem kapod meg a levelet, írj nekünk az istanbuliutazasok@gmail.com címre.

* kötelező kitölteni
Jártál már Isztambulban?
Tervezel mostanában utazást Isztambulba?
Adatvédelem *
Értesítő újdonságokról