Az izgalmas KADIRGA negyed

Van Isztambulnak egy nagyon izgalmas, a régmúltat idéző része, méghozzá a történelmi városrész, Sultanahmet közvetlen szomszédságában. A Kadırga-ban sétálgatva könnyen az az érzés fogja el az embert, mintha egy film forgatásába csöppenne.

isztambuli-utazasok-varosreszek-kadirga

Kadirga

Kisebb-nagyobb, színes oszmán kori fa házak, kis boltok, csak férfiak által látogatható teázók, nyüzsgő kavalkád fogadja a Kadırga-ba látogatókat.  A terület valószínűleg egy korai oszmán vitorlás hajóról kapta a nevét, amely egy fontos bizánci kikötő helyén található.

Ez a kerület meglehetősen eklektikus képet mutat. Egyik részén egymás után nyílnak a
kisebb-nagyobb hotelek, éttermek, köszönhetően a közeli Sultanahmet negyednek, amely a turiták legfőbb célpontja. Ugyanakkor vannak az oszmán kort idéző, szépen felújított színes kis faházai, hangulatos utcái. Romos, düledező, szebb időket látott, felújításért kiáltó épületek is bőven tarkítják Isztambulnak ezt a városrészét, s némelyikükhöz riasztóan meredek utcán és lépcsőn vezet az út. Nem csoda, hogy ez a sokszínűség sok sorozat készítőjét ihlette már meg és választották forgatási helyszínül.

isztambuli-utazasok-varosreszek-kadirga

Kadirga házai

Ha erre sétálunk, bőven van látnivaló is. Kadırga egyik fontos emlékműve a csodálatos Sokollu Mehmed Paşa Cami, amelynek főbejárata az emeletre vezet egy átjárón keresztül. A dzsámit 1571-ben tervezték Esmahan Sultan, a nagy vezér, Sokollu Mehmed Paşa felesége számára.

isztambuli-utazasok-varosreszek-sokollu-mehmet-dzsami

Sokollu Mehmet Pasa dzsámi

A  látogatókat lenyűgözik a falakat borító, gyönyörű kéken pompázó izniki burkolólapok, valamint a hatalmas ólomüveg ablakokon beszűrődő napfény látványa.

isztambuli-utazasok-varosreszek-sokollu-mehmet

Egy másik fontos épület itt Kadırga-ban az újjáépített Özbekler Tekkesi (Üzbég ház), amelyet eredetileg 1692-ben építettek, de 1887-ben újjáépítették, majd az üzbég szufi vezető, Sadi Efendi háza volt. Ma művészeti és kézműves iskolaként funkcionál.

isztambuli-utazasok-varosreszek-europa-uzbeghaz

Üzbég Ház-Kadirga

A Kadırga park az egyike azon kevés namazgah-oknak (szabadtéri imádkozási területek), amelyet még ma is használnak Isztambulban.

A park közelében található a Kadırga Hamam, amely eredetileg 1506-ban épült, majd 1734-ben újjáépítették. Ez, a még ma is működő fürdő meglehetősen népszerű volt a hosszú utakról visszatérő tengerészek körében.  Manapság is népszerű hamam, ahol külön részlegek vannak a férfiak és a nők számára.

isztambuli-utazasok-varosreszek-europa-kadirhahamam

S ha már erre járunk, nem szabad megfeledkezni egy csodaszép, mégis alig látogatott dzsámiról, ami a legrégibb építmények egyike. A Küçük Ayasofya-t I.Anastasyus építtette közel 1500 évvel ezelőtt, 527 – 536 között. A keresztény templomnak épült, eredeti nevén Szent Sergius és Bacchus Templom, közel 1000 éven keresztül keresztény templomként üzemelt.  Isztambul meghódítása után, II. Beyazid idejében, 1504-ben Hüseyin Aga dzsámivál  alakíttatta. Ez a római időszakból fennmaradt legrégibb imahely.

isztambuli-utazasok-varosreszek-europa-kucukayasofia

Kücük Ayasofya dzsámi

Láthatjátok tehát, hogy a Kadirga rész bővelkedik mind történelmi látnivalókban, mind pedig török sorozatok forgatási helyszíneiben.

A Vuslat sorozatról először azt gondolnánk, megint egy gazdag fiú – szegény lány történet. De nem az. Izgalmas, misztikus krimi. Fontos pontja egy játék, a Satrancı Urefa, melyet a titokzatos régiségkereskedő Salih baba, Çakal Necmi, a teázó tulajdonosa és Abdullah efendi játszanak. A játék hatással van a két fiatal, Feride és Aziz életére is.

isztambuli-utazasok-vuslat-sorozat

Salih baba régiség üzlete – Vuslat

isztambuli-utazasok-vuslat-sorozat

Caglar család háza – Vuslat sorozat

A sorozatban folyamatosan derülnek ki a régmúlt titkos történetei, a mostanra egymástól eltávolodott két család közös múltja. Mint minden rendes török sorozatból, a Vuslatból sem maradhat ki a börtön, a kórház, a fegyverek, és persze a maffia. Mind ezek persze csak is a szerelem mögött kulloghatnak. A sorozat egy részét, mint ahogy az a filmben többször el is hangzik, itt, Isztambul Kadirga kerületében forgatják. Itt van Salih Baba régiség üzlete, Çakal Necmi teázója, Feride családjának háza és Faik / Feride apjának a műhelye is.

isztambuli-utazasok-vuslat-teazo

Cakal Nemci teázója – Vuslat sorozat

isztambuli-utazasok-vuslat-sorozat

Faik műhelye – Vuslat sorozat

Ha te is szívesen felfedeznéd Isztambul kevésbé ismert, titkos zegzugait, gyere velünk!

Következő csoportos utazásunkról e-mailben érdeklődhettek: istanbuliutazasok@gmail.com

szeretnél időben értesülni blogbejegyzéseinkről és induló utazásainkról?

Iratkozz fel értesítőnkre és ajándékba elküldjük Neked az Isztambuli utazások mini utazási kalauzát!

Feliratkozás után egy levelet fogsz kapni, amely a mini kalauz elérési útvonalát és a megnyitási jelszavát fogja tartalmazni.

Kérlek, ellenőrizd a beérkező leveleid, valamint a spam és a promóciós mappát is!

Ha nem kapod meg a levelet, írj nekünk az istanbuliutazasok@gmail.com címre.

* kötelező kitölteni
Jártál már Isztambulban?
Tervezel mostanában utazást Isztambulba?
Adatvédelem *
Értesítő újdonságokról