KARIYE MÚZEUM

Ha egy kicsit el akarunk távolodni Isztambul turistákkal teli nyüzsgő belvárosától, induljunk a bizánci városfal északi feléhez és nézzük meg a bizánci korból fennmaradt Kariye Müzesit!

isztambuli-utazasok-ajanlok-muzeumok-kariye

Kariye Múzeum

Az épület ma múzeumként működik, ám az V. században, Justicianus Császár uralkodása idején, a Szent Megváltó görög keleti templomként épült.  A „kariye” szó városon kívülit jelent. Régen ugyanis a városfalon kívül állt, csak később, az új városfal építésekor (Theodosius fala ) került a városfalon belülre. Mivel a városfal védői ide jártak imádkozni, 534-ben egy nagyobb templomot építettek az eredeti kápolna helyére.

isztambuli-utazasok-ajanlok-muzeumok-kariye-muzeumA templom 1077-1081-ig egy nagyobb felújításon esett át, ekkor a kor divatját követve építették a kereszt alakú folyosókat.

Az 1204-es IV. keresztes háború után, az 1261-ig tartó Latin Császárság ideje alatt a templom jelentősen megsérült, majd az 1269-ben bekövetkező földrengéskor szinte teljesen megsemmisült.
Ezt követően újraépítették, s így a kor legelegánsabb, lenyűgözően díszített belső tere 1315-1321 között készült el.

isztambuli-utazasok-ajanlok-muzeumok-kariye-muzeum

Konstantinápoly 1453-as elfoglalásakor elrendelték, hogy a templomot külön is védjék meg a törököktől.
Ez többé-kevésbé sikerült is, mivel iszlám mecsetté csak 1511-ben, II. Bayezid szultán fővezére, Atik Ali Pasa alakíttatta át.  Amíg dzsámiként működött, a mozaikokat vakolattal fedték el, így azokban nem esett kár. Ennek köszönhetően, így most mi is gyönyörködhetünk bennük. A freskók Jézus Krisztus és Szűz Mária történetét mesélik el.

Az épületet 1945-ben alakították múzeummá, mozaikjait pedig 1948-ban, az Amerikai Bizánci Intézet képviselőinek vezetésével kezdték újra láthatóvá tenni. Az Ayasofya Múzeum mozaikjairól a vakolatot szintén az ő vezetésükkel távolították el. A munkálatok végeztével 1958-ban, múzeumként került átadásra.

Az épületet 2013-ban újra restaurálni kezdték, s bár a munkálatok még mindig tartanak, az átadott részek látogathatók.

A múzeum minden nap nyitva tart.

A Kariye Müzesi környékén számos, még az oszmán időkből fennmaradt házat láthatunk, melyeket szintén felújítanak. Valamint a közelben van a Tekfur Palota is.

Gyere velünk Isztambulba te is! Következő csoportos utaink dátumt ITT TALÁLOD!

szeretnél időben értesülni blogbejegyzéseinkről és induló utazásainkról?

Iratkozz fel értesítőnkre és ajándékba elküldjük Neked az Isztambuli utazások mini utazási kalauzát!

Feliratkozás után egy levelet fogsz kapni, amely a mini kalauz elérési útvonalát és a megnyitási jelszavát fogja tartalmazni.

Kérlek, ellenőrizd a beérkező leveleid, valamint a spam és a promóciós mappát is!

Ha nem kapod meg a levelet, írj nekünk az istanbuliutazasok@gmail.com címre.

* kötelező kitölteni
Jártál már Isztambulban?
Tervezel mostanában utazást Isztambulba?
Adatvédelem *
Értesítő újdonságokról