Az AYNALIKAVAK PALOTA  az oszmán időkből fennmaradt tündéri kis villa az Aranyszarv Öböl parján, mely napjainkban Zene Múzeumként látogatható.

isztambuli-utazasok-nevezetessegek-aynalikavak

A török klasszikus zene különböző időszakainak hangszereiből láthatunk itt kiállítást, valamint itt őrzik az utolsó Oszmán Hercegnő, Sultan Abdülaziz unokájának, Gevheri Osmanoglu Fatma Gevheri Sultan-nak magán hangszer és hanglemez gyűjteményét is.

isztambuli-utazasok-nevezetessegek-aynalikavak-palota

A múzeumban továbbá kiállításra kerültek Şeyh Galib (III. Szelim Szultán által nagyon kedvelt fiatal költő és író) és Enderuni Fazıl szerelmes, női és férfi kapcsolatokról szóló verses gyűjteményei is.
Láthatók még Hattat Yesari által írt feliratok, és III. Selim-et és a villát magasztaló versek is.

isztambuli-utazasok-nevezetessegek-palotak

Az AYNALIKAVAK villa, vélhetőleg III. Ahmed Szultán idején (1703-1730) épült, majd III. Selim Szultán idején (1789-1807) újították fel. Az Oszmán Birodalom klasszikus építészetének utolsó és legérdekesebb építménye. Az épület a víz felé néző oldalán két emeletes, míg a szárazföld felöli oldalán csak egy emeletesre építették. Építészeti stílusa, díszítése III. Selim Szultán idejére jellemző. Bútorait, berendezését akként alakították ki, amire használták az oszmán időkben. Nyári lakként, piknikező, pihenőhelyként szolgált, mulatságokat, fogadásokat rendeztek itt főként. A palotában éppen ezért hálószoba nem is található, ide mintegy szórakozni, kikapcsolódni jártak a vendégek.

isztambuli-utazasok-nevezetessegek-aynalikavak-hangszerek

A palota két, politikailag igen fontos egyezmény aláírásának színhelye is volt. Itt írták alá az 1779 -es Aynalıkavak Egyezményt (Az Oszmán Birodalom elfogadja a Krím félsziget függetlenségét), valamint 1792-ben a Yaş Egyezményt (Az Oszmán Birodalom és Oroszország közötti béke szerződés, amiben elveszítették a Krím félszigetet).

isztambuli-utazasok-nevezetessegek-aynalikavak-palota-latogatas

Gyere velünk Isztambulba te is! Következő utazásunkról e-mailben érdeklődhetsz: istanbuliutazasok@gmail.com

szeretnél időben értesülni blogbejegyzéseinkről és induló utazásainkról?

Iratkozz fel értesítőnkre és ajándékba elküldjük Neked az Isztambuli utazások mini utazási kalauzát!

Feliratkozás után egy levelet fogsz kapni, amely a mini kalauz elérési útvonalát és a megnyitási jelszavát fogja tartalmazni.

Kérlek, ellenőrizd a beérkező leveleid, valamint a spam és a promóciós mappát is!

Ha nem kapod meg a levelet, írj nekünk az istanbuliutazasok@gmail.com címre.

* kötelező kitölteni
Jártál már Isztambulban?
Tervezel mostanában utazást Isztambulba?
Adatvédelem *
Értesítő újdonságokról