Bár Isztambulban csodás mecsetek vannak, bizonyára szívesen olvasnátok két dzsámiról, ami egy szép, reménytelen szerelmi történethez fűződik. A kor neves építése, Mimar Sinan két dzsámit is épített I. Szulejmán Szultán és Hürrem Szultána leányának, Mihrimah hercegnőnek a tiszteletére, akihez gyengéd szálak fűzték. A legenda szerint Sinan mester szerelmes volt a Szultánába, így a mecsetek szépségében fejezte ki érzelmeit, melyet Mihrimah hercegnő iránt érzett.

Az első dzsámi Üsküdarban – Isztambul ázsiai oldalán épült, a másik pedig az európai részen, Edirnekapıban.

Precízen, aprólékosan tervezte meg a mecseteket, melyek úgy épültek, hogy a hercegnő születésnapján, március 21.-én, (mely egyben a napéjegyenlőség ideje is) amikor a nap  az Edirnekapıban található Mihrimah-mecset minaretje mögött lemegy, a hold az üsküdari Mihrimah-mecset két tornya között éppen akkor kel fel. 

Isztambuli utazások

A két dzsámi közül, a régi bizánci városfal mentén, Edirnekapı-nál lévő dzsámi a nagyobb és világosabb. Isztambul hatodik dombján épült, a szokásoknak megfelelően medresze,  iskola és hamam is tartozik hozzá.

Isztambuli utazások Mihrimah dzsámi Edirnekapi

Sinan mester azt szerette volna, hogy a dzsámi belseje fényárban ússzon, ezért újfajta tám rendszerrel próbálkozott, hogy az még több és nagyobb ablakot bírjon el. A mecset 1562-1565 között épült, alapja négyszögletes, kupolája 37 méter magas, melyet jobb és bal oldalán három-három fél kupola támaszt.

Mihrimah dzsámi Isztambul Edirnekapi

Belseje magával ragadó, színvilága visszafogott és elegáns, a monumentális csillárokon pedig megcsillan a hatalmas ablakokon beáradó nap fénye.

Mihrimah dzsámi Isztambul Edirnekapi

Ez a szépséges mecset kevésbé látogatott, mint üsküdari párja, mi azonban mindenkit bíztatunk, hogy látogassa meg! A bejárattól nem messze találjuk a ma is működő
hamamot (török fürdőt). S ha már erre jártok érdemes betérni a közelben lévő Tekfur Palotába és Kariye Múzeumba is. 

Üsküdari Mihrimah Sultan mecset:

Az üsküdari Mihrimah mecset a kikötőben épült, ezért kikötő mecsetnek is nevezik.

Mihrimah mecset

Az 1548-ban épült, néhány éve pedig gyönyörűen felújított mecset kicsit sötétebb tónusú márványból készült, de a kupola és az azt övező fél kupolák díszes üvegablakain beszűrődő fény feloldja a falak komorságát. A tágas belsőtér,  az elegáns színekkel díszített falak, valamint a piros szőnyeggel borított padló kellemes atmoszférát teremt. Udvarában egy kút található.

A mecset épülete messziről alig-alig látható, lépcsőkkel körülzárt feljárón közelíthető meg, ahol egy Mimar Sinanról megemlékező, néhány soros emléktábla van.  A dzsámi környékén lévő helyiek viselkedésén, öltözködésén már érezhető, hogy az európainál kicsit konzervatívabb  Ázsiában járunk.

Mimar Sinan

Mimar Sinan

Természetesen nem csak a Szulejmán sorozatért rajongóknak, hanem mindenki másnak is ajánljuk, hogy keresse fel ezt a két csodaszép, nőies mecsetet és engedje, hogy magával ragadja az oszmán kori építészet e két remeke. Üsküdar és úgy általánban Isztambul ázsiai oldala amúgy is gyönyörű, egy alapos sétát mindenképpen érdemes tenni!

Ebben a videóban benézhettek kicsit a Mihrimah dzsámi belsejébe.

Gyere velünk Isztambulba! Következő csoportos utaink dátumát ITT találod.

szeretnél időben értesülni blogbejegyzéseinkről és induló utazásainkról?

Iratkozz fel értesítőnkre és ajándékba elküldjük Neked az Isztambuli utazások mini utazási kalauzát!

Feliratkozás után egy levelet fogsz kapni, amely a mini kalauz elérési útvonalát és a megnyitási jelszavát fogja tartalmazni.

Kérlek, ellenőrizd a beérkező leveleid, valamint a spam és a promóciós mappát is!

Ha nem kapod meg a levelet, írj nekünk az istanbuliutazasok@gmail.com címre.

* kötelező kitölteni
Jártál már Isztambulban?
Tervezel mostanában utazást Isztambulba?
Adatvédelem *
Értesítő újdonságokról