Leány Torony – Isztambul

Aki kicsit is érdeklődik Isztambul iránt biztosan ismeri, vagy legalábbis látta már az üsküdari partokhoz közel, a Boszporusz kis szigetére épült Kız Kulesi / Leány Torony csodás épületét.

A II. Mehmet által építtetett Leány Torony mai külsejét II. Mahmutnak köszönhetően nyerte el. A torony az Oszmán és a Bizánci építészet összeolvadásának műalkotása. Az idők folyamán a Kız Kulesi-t számos célra használták. Volt már karantén helység, száműzetési hely, betöltött védelmi funkciót és persze legfontosabb szerepe, hogy utat mutasson a hajóknak.

Az isztambuli kis tornyot történetét három legenda is övezi, melyeket belső falain képekkel illusztrálva is olvashatjuk. Mindenképpen érdemes áthajózni ide, mert egészen különleges élményt nyújt a Boszporusz közepéről egyszerre szemlélni az ázsiai, valamint az európai partokat.

A fotózáson, videózáson túl romantikus program lehet az is, ha a torony éttermében, a Boszporusz közepén reggelizünk vagy éppen vacsorázunk. A menü pazar, bőségesen van miből választani. Mi például egy egyszerű reggeli menüt kóstoltunk végig. Íme!

A felső szinten kávézó működik, ahol friss török kávét, teát, vagy éppen isteni salepet kóstolhatunk. Remek program tehát egy kiadós üsküdari séta után meglátogatni ezt a romantikus, csodás kis tornyot.

(Hajók minden negyed órában indulnak az üsküdari és kabatasi partról, a viteldíj 30 TL/ fő)

Most pedig íme, a Kız Kulesi három legendája:

Battal Gazi (Battal Veterán) története

Battal Gazi Isztambul (Konstantinápoly) ostromakor tábornokként szolgált. Hét éven keresztül élt itt, a Lány Toronnyal szembeni parton létrehozott hadiszálláson.

A tábornok és az üsküdari kormányzó lánya szerelmesek voltak egymásba. Ez a szerelem tartotta őt itt ennyi éven keresztül. A kormányzó azonban nem nézte jó szemmel lánya és a tábornok szerelmét, s hogy megakadályozza találkozásukat, bezáratta lányát a Leány Toronyba.

A tábornok, miután damaszkuszi hadjáratából visszatért Isztambulba, értesült róla, hogy szerelme rabságba került. Azonnal elhatározta, hogy kimenti a lányt a torony fogságából. Miután kimenekítette, lóhátra pattantak és elmenekültek.

Innen ered az a mondás, hogy „Aki elkap egy lovat, túl megy Üsküdaron”. Ennek jelentése, hogy „Nincs mit tenni, ez a lehetőség elveszett”.

A kígyós lány története

 

A bizánci császárnak születik egy lánya, akit oly annyira, rajongva szeret, hogy a születésnapját nemzeti ünneppé nyilvánítja. Minden évben impozáns ünnepségeket rendez lánya tiszteletére. A császár felkéri az egyik tudósát, hogy készítse fel a lányát a trón öröklésére.

A legidősebb tudós azonban egyik nap baljós jóslattal áll elő. Azt mondja a császárnak, hogy lánya a 18. születésnapján egy kígyómarás miatt fogja életét veszíteni. A császár, hogy megakadályozza a tragédiát, a tenger közepére építtet egy kis szigetet. Ide, a kis vár biztonságos falai közé küldi a lányát, hogy megóvja a jóslat bekövetkeztétől. Évek telnek el, közeledik a lány 18. születésnapja. A sors elől azonban nincs menekvés, ami meg van írva, az beteljesedik. Születésnapi ajándékként a lánynak egy kosár friss szőlőt küldenek, melyben egy mérges kígyó lapul. A kígyó megmarja a lányt, s ezzel valóra válik a jóslat…

Hero és Leandros története

Ez egy szomorú szerelmi történet… Az Afrodité templomának apácái közé tartozó Hérót ide, a Leány Toronyba zárják, hogy megóvják a férfi tekintetektől. Egy rövid időre azonban megszökik, miközben összetalálkozik Leandrosszal, s a két fiatal egymásba szeret.

A toronyban éjjelente egy kis lámpa Leandrosz miatt ég, hogy Héróhoz úszva megtalálja az utat.

Egy viharos éjszaka azonban a lámpás kialszik, Leandrosz elsodródik és a Boszporuszba fullad.  Reggel, mikor Héró észreveszi szerelme holttestét a sziklás parton, a torony ablakából a mélybe veti magát.

Aki velünk utazik, erre a programra mindenképpen számíthat!

Következő csoportos utaink időpontját itt találod: https://isztambuliutazasok.hu/tematikus-utazasok/

 

szeretnél időben értesülni blogbejegyzéseinkről és induló utazásainkról?

Iratkozz fel értesítőnkre és ajándékba elküldjük Neked az Isztambuli utazások mini utazási kalauzát!

Feliratkozás után egy levelet fogsz kapni, amely a mini kalauz elérési útvonalát és a megnyitási jelszavát fogja tartalmazni.

Kérlek, ellenőrizd a beérkező leveleid, valamint a spam és a promóciós mappát is!

Ha nem kapod meg a levelet, írj nekünk az istanbuliutazasok@gmail.com címre.

* kötelező kitölteni
Jártál már Isztambulban?
Tervezel mostanában utazást Isztambulba?
Adatvédelem *
Értesítő újdonságokról