BOLGÁR TEMPLOM

Az Aranyszart Öblön Eyüp felé hajózva könnyen megakadhat a szemünk egy csodálatosan felújított, a víz partján álló templomra. A Sveti Stefan Kilisesi (Szent István bolgár ortodox templom) különlegessége, hogy az egész épületet vas elemekből állították össze. Egy szájról szájra terjedő monda szerint, az előző fatemplom leégése után, Abdul Aziz szultán úgy adta meg az engedélyt új templom építésére, hogy három hónap alatt el kell készülnie az új épületnek. A hívek gondolkodtak, hogyan lehetne ezt megvalósítani, majd az az ötletük támadt, hogy  előre gyártott vas elemeket fognak használni az építéshez.

isztambuli-utazasok-nevezetessegek-bolgartemplom

A valóságban a bolgár kormány pályázatot hirdetett az építésre, amelyet az örmény Hovsep Aznavur nyert meg, aki egy osztrák céget, a Rudolph Philip Waagnert bízta meg az ötszáz tonnás vas szerkezet elkészítésével. 1893 és 1896 között az előre legyártott darabokat száz uszályon úsztatták le a Dunán és a Fekete-tengeren.

A  vízbe 325 darab,  Braziliából hozott vasfa cölöpöt vertek, majd a vaselemeket a vízen csavarozták össze, majd így emelték a fa alapzatra. Így az egész épület – hasonlatosan a velencei palotákhoz – gyakorlatilag a vízben áll. Ikonjait az orosz Lebedev festette. A hat darab, összesen 400 kg tömegű harangját Oroszországban öntötték.

isztambuli-utazasok-nevezetessegek-bolgar-templom

Másfél év alatt szerelték össze, majd 1898-ban szentelték fel az új templomot, a Pátriárka azonban csak 1945-ben ismerte el hivatalos templomként. 2009-re a templom állapota jelentősen megromlott, ezért bezárták, majd felújítás után 2018-ban nyitották meg újra. A megnyitón Recep Tayyip Erdoğan török államfő és Bojko Boriszov, az akkori soros EU-elnök Bulgária miniszterelnöke is részt vett.

Egy kellemes hajókirándulással, esetleg balati sétával összekötve csodás program lehet. Gyönyörűen felújított, gazdagon díszített belső, állandó halk orgonaszó fogadja a betérő látogatókat.

isztambuli-utazasok-nevezetessegek-bolgartemplom

Gyere velünk Isztambulba! Következő csoportos utaink dátumát ITT TALÁLOD!
Írhatsz is nekünk: istanbuliutazasok@gmail.com

szeretnél időben értesülni blogbejegyzéseinkről és induló utazásainkról?

Iratkozz fel értesítőnkre és ajándékba elküldjük Neked az Isztambuli utazások mini utazási kalauzát!

Feliratkozás után egy levelet fogsz kapni, amely a mini kalauz elérési útvonalát és a megnyitási jelszavát fogja tartalmazni.

Kérlek, ellenőrizd a beérkező leveleid, valamint a spam és a promóciós mappát is!

Ha nem kapod meg a levelet, írj nekünk az istanbuliutazasok@gmail.com címre.

* kötelező kitölteni
Jártál már Isztambulban?
Tervezel mostanában utazást Isztambulba?
Adatvédelem *
Értesítő újdonságokról