ISZTAMBULI TULIPÁNFESZTIVÁL

Törökországban a tavasz beköszöntét 2005 óta tulipánfesztivállal ünneplik. Isztambul az a város, ami minden évszakban ígér valami különlegeset és izgalmasat, de kétségtelen, hogy a látvány, amikor a  kisebb – nagyobb parkokon túl az utcákat övező járdaszegélyek, a mecsetek környéke és úgy általában az egész város tulipántengerben úszik, semmihez nem hasonlítható. Az amúgy is nyüzsgő, színes, impulzív város egész áprilisban még színesebb arcát mutatja.

isztambuli-utazasok-blog-tulipanfesztival

Emirgan Park

III. Ahmet Szultán uralkodásának idejét (1703-1730) Törökország tulipán korának nevezték. A tulipánokat jóval azelőtt hozták be Perzsiából, majd termesztették Törökországban, mielőtt innen exportálták volna Hollandiába. Bár sokaknak Hollandia jut eszébe a tulipánokról, e csodás tavaszi virág hazája mégis Törökország. Az első tulipánhagymákat a Török Birodalomból küldték Bécsbe 1554-ben. Innen terjedt el Augsburg-ba, Antwerpen-be és Amsterdam-ba. Miután kiderült, hogy jól tűri a rosszabb időjárási körülményeket is, nagy népszerűségre tettek szert Hollandiában.

isztambuli-utazasok-blog-tulipanfesztival-emirgan

Emirgan Park

A tulipán motívumok az oszmán kor népszerű díszítő mintái voltak, és a termesztőket gazdagon jutalmazták, ha új fajtákkal álltak elő. A Topkapi Palota tulipánkertje éjszaka is érdekes látványt nyújtott, ugyanis a szolgálók a teknősök páncéljára gyertyákat erősítettek és arra lettek betanítva, hogy a szultán által eldobált, megcsillanó érmék irányába menjenek. Így a virágok közt állandóan fénylő, világító páncéllal sétáltak.  Számtalan művészt ihletett és ihlet meg a mai napig is ez a törékeny virág, elég csak a csempék, kerámiák motívumaira gondolni, de aki az ebru festés művészetét ismeri, ott is sűrűn láthatta a tulipánt a képeken. Nem utolsó sorban említve, a tulipánról mintázott, jellegzetes teás poharat.

isztambuli-utazasok-blog-ebru

Ebru festés

Az isztambuli tavaszt köszöntő tulipánfesztivál idején Törökországban termesztett, sok millió, közel 200 fajta tulipánhagymákat ültetnek városszerte. Egybefüggő tulipánszőnyegben is gyönyörködhetünk, amelyet a történelmi városrészben, a Sultanahmet téren csodálhatunk meg.

isztambuli-utazasok-blog-tulipanszonyeg

Tulipánszőnyeg a Sultanahmet téren

Aki teheti, mindenképpen látogasson el egyszer április folyamán Isztambulba, hogy a saját szemével láthassa mindezt a sok gyönyörűséget. A tulipánfesztivál valódi fesztivál is egyben, melynek során különböző kulturális programokkal, zenei előadásokkal és persze tulipán mintás ajándéktárgyakkal, kirakodóvásárral várják a látogatókat.

A fesztivál fő helyszínei: Emirgan Park, Gülhane Park, Yıldız Park, Hidiv Kasri Park, Beykoz Park, Büyük és Küçük Çamlıca. Ezek a parkok természetesen más látnivalót is ígérnek. Török sorozatok rajongóinak különösen ajánljuk a Hidiv Kasri Kastélyparkot felkeresni, ahol a tulipánok mellett a csodás kastélyt is megnézhetik, ami számtalan sorozat forgatási helyszíne volt már.

Gyere velünk Isztambulba! Következő csoportos utainkról infót ITT TALÁLSZ!
Facebook csoportunkhoz itt csatlakozhatsz: 
https://www.facebook.com/groups/isztambulbautazunk/

szeretnél időben értesülni blogbejegyzéseinkről és induló utazásainkról?

Iratkozz fel értesítőnkre és ajándékba elküldjük Neked az Isztambuli utazások mini utazási kalauzát!

Feliratkozás után egy levelet fogsz kapni, amely a mini kalauz elérési útvonalát és a megnyitási jelszavát fogja tartalmazni.

Kérlek, ellenőrizd a beérkező leveleid, valamint a spam és a promóciós mappát is!

Ha nem kapod meg a levelet, írj nekünk az istanbuliutazasok@gmail.com címre.

* kötelező kitölteni
Jártál már Isztambulban?
Tervezel mostanában utazást Isztambulba?
Adatvédelem *
Értesítő újdonságokról