Salep, boza, gránátalmalé, gesztenye – ízek, melyeket télen érdemes megkóstolni Isztambulban

Isztambul az a város, ahova nem csak tavasszal vagy nyáron, de télen is érdemes utazni, mert bár más arcát mutatja, mint a kellemesebb hőmérsékletű hónapokban, ilyenkor is bőven van látni és kóstolni való.

Van például néhány olyan íz, amit a téli időszakban érdemes megkóstolni. Első és legnagyobb kedvenc ezek közül, a SALEP. Ez a krémes, lágy, leginkább folyékony tejbegrízre emlékeztető, édes fahéjas ital egy különleges orchidea fajta porrá őrült gyökeréből készül.

isztambuli-utazasok-hasznosinfok-tippek-salep

Salep

Az eredeti salep por csilliárdokba kerül, a kadiköyi piacon kilóját 800 török líráért, tehát kb. 40 ezer Ft-ért árulják. Igaz mondjuk, hogy nagyon keveset, mindössze egy-két kávéskanálnyit elegendő a tejhez keverni ahhoz, hogy sűrű legyen. A legtöbb helyen persze instant, mesterséges porból készítik, hogy olcsóbb legyen.

Olykor előfordul, hogy nagyobb cukrászdákban nyáron is van, ilyenkor jellemzően jéggel és fagyival szervírozzák. Télen azonban mindenhol, még utcákon, hatalmas csapos réz kancsókban is árulják a meleg tejes salepet. Nagyon finom, ne hagyjátok ki!

Boza, egy megosztó ízű italkülönlegesség

A másik téli íz orgia a BOZA. A boza is édes, fahéjas, enyhén folyós puding állagú ital, de persze kanalazni is lehet. A bozát leginkább kölesből készítik, de többféle gabonából is állhat. Rizsből, bulgurból vagy akár vegyesen is. Az erjesztés miatt enyhe alkohol tartalma is van és arra is számítsunk, hogy rengeteg a kalória benne. A helyiek szerint köhögés ellen is kiváló.

isztambuli-utazasok-hasznosinfok-tippek-boza

Boza

Boza megosztó ital, karakteres íze miatt nem mindenki szereti. Hasonlították már folyós vanília pudinghoz, de fahéjas alma és körte püréhez is. Tetejére pirított csicseri borsót és sok fahéjat szórnak, így az igazi. Arra nagyon kell ügyelni, hogy csakis olyan helyről vegyük, ahol hidegen tartják, mert az erjesztés miatt melegben hamar megsavanyodik, és úgy már csípős, savanykás ízű lesz.

Isztambul Vefa negyedében, a Nagy Bazárhoz közeli bozázóba érdemes elmenni, ha ki akarjuk próbálni ezt a finomságot. A törökök atyjaként ismert Mustafa Kemal Atatürk is nagy kedvelője volt a boza-nak, díszes poharát üveg búra alatt a falra függesztve őrzik.

Ha már a tél ízeinél tartunk, nem maradhat ki a vitaminbombának számító facsart gránátalmalé sem.

Ilyenkor télen a gránátalma már nem annyira savanyú, gyönyörű élénk a színe, így akár önállóan, akár narancslével keverve mennyei. Rostban és C vitaminban gazdag, ezért nem csak a kulinális élvezetek de az egészségünk érdekében is jól tesszük, ha minden nap iszunk egy nagy pohárral.

isztambuli-utazasok-hasznosinfok-tippek-granatalma

Gránátalma-narancs

Isztambul téli utcáin sétálgatva hívogatónak fogjuk érezni a sült gesztenye illatát is. Íze és melege jól tud esni egy-egy séta során. Szintén gyors, klassz utcai street food lehet a kukorica, amit főtt és sült formában is árulnak.

isztambuli-utazasok-hasznosinfok-tippek-kukorica

Úgyhogy csak bátran a téli isztambuli túrákkal, a törökök gondoskodnak róla, hogy úton útfélen hozzájussunk testet és lelket melengető téli finomságokhoz.

Gyere velünk Isztambulba! Következő csoportos utainkról e-mailben érdeklődhetsz: istanbuliutazasok@gmail.com

szeretnél időben értesülni blogbejegyzéseinkről és induló utazásainkról?

Iratkozz fel értesítőnkre és ajándékba elküldjük Neked az Isztambuli utazások mini utazási kalauzát!

Feliratkozás után egy levelet fogsz kapni, amely a mini kalauz elérési útvonalát és a megnyitási jelszavát fogja tartalmazni.

Kérlek, ellenőrizd a beérkező leveleid, valamint a spam és a promóciós mappát is!

Ha nem kapod meg a levelet, írj nekünk az istanbuliutazasok@gmail.com címre.

* kötelező kitölteni
Jártál már Isztambulban?
Tervezel mostanában utazást Isztambulba?
Adatvédelem *
Értesítő újdonságokról