A 2019 – es év is Isztambul bűvöletében telt. Mint ahogyan már évek óta, tavaly is sokan utaztatok velünk, hogy felfedezzük együtt Isztambul ritkán látogatott kerületeit, titkos zeg-zugait, gyönyörű történelmi nevezetességeit, legjobb éttermeit és persze az új török sorozatok forgatási helyszíneit. Ezekről az utakról olvashattok most egy kis összefoglalót.

A megérkezést követően rendszerint gasztro élménnyel indítottuk a programot és megkóstoltuk  valamelyik tradicionális török ételt. Volt, hogy a köftére, de volt, hogy a híres töltött tésztára, a mantira esett a választásunk.

isztambuli-utazasok-blog-manti

Mantizunk

Az első csoport napjai még olykor hűvöskésen teltek, de kárpótoltak minket a tulipánfesztivál káprázatos, illatos virágai, hisz áprilisban szinte egész Isztambul tulipán tengerré változik. Az utcák, parkok tele vannak színes, illatos tulipánokkal, amik közepette kismillió fényképet készítettünk, nem is beszélve az Aya Sofia előtt elterülő tulipánszőnyegről.

isztambuli-utazasok-blog-tulipanszonyeg

Isztambuli tulipánszőnyeg

Idén BURSA-ban, az Oszmán Birodalom első fővárosában is voltunk. Mecsetei, síremlékei, bazárjai és múzeumai méltón őrzik a múlt emlékeit. A várost zöld Bursa-ként is emlegetik, nem csak híres dzsámijának zöld csempéi, hanem zöldellő virág és gyümölcsös kertjei, ciprusligetei miatt is. S ha már Bursáig mentünk, ellátogattunk az UNESCO világörökség részét alkotó CUMALIKIZIK-be is, ami egy érintetlen oszmán falucska. Itt egy tradicionális oszmán házba is bemehettünk.
Csodaszép kirándulás volt.

isztambuli-utazasok-blog-cumalikizik

Bursa-Cumalikizik

Szinte minden csoporttal elhajóztunk a fehér csipkeházakkal, óriási leanderekkel teli mesés szigetre, Büyükadára. Ennek a már-már vidéki hangulatot idéző békés, ugyanakkor mégis nyüzsgő szigetnek a körbesétálása is felejthetetlen élmény.

Tavaly márciusban adták át a hatalmas Camlica dzsámit, mely 7 éven keresztül épült. Monumentális méreteivel, elképesztő pompájával, a Kék Mecsethez hasonlóan 6 minaretjével, páratlan kilátásával szó szerint mindenkit ámulatba ejtett, akit csak elvittünk ide.

isztambuli-utazasok-blog-camlica

S mivel Isztambult akár a történelem fővárosának is nevezhetnénk, természetesen néhány palotáját is megnéztük. A csoport nagy kedvence lett, a Boszporusz híd ázsiai lábánál álló, az Ortaköy dzsámira csodás kilátást nyújtó Beylerbeyi Palota, amely a szultánok nyári rezidenciájaként szolgált.

Szintén itt, az ázsiai partokon sétálva hajókáztunk át az Isztambul egyik szimbólumának számító Kiz Kulesi-hez (Leány Torony) amely három legendát is őriz. Néhány csoporttal itt, a Boszporusz közepén, ebben a kis toronyban reggeliztünk. Igazi terülj-terülj asztalkám, eszméletlen hangulattal.

isztambuli-utazasok-blog-torokreggeli

Török reggeli

Természetesen a Boszporusz túra az egyik olyan program, ami sosem maradhat ki. A hajóról megmutattuk a csoportnak az istanbuli yali-kat (vagyis vízparti fából készült palotákat) és persze rengeteg török sorozat helyszínét. Egyik alkalommal motorcsónakkal átszáguldottunk Bebekből Anadoglu Hisariba, s így néztük meg a Fatmagül, valamit a Kara Para Ask helyszíneit. Nagyon vagány volt, élveztük!

Többször is ebédeltünk Fatmagül konyhájában, ami pontosan azt a hangulatot adja, mint amit a sorozatban láthattunk. Nem egy utasunk volt, aki elsírta magát, annyira meghatódott, hogy pont ott ülhet, ahol Kerim és Fatmagül beszélgettek. Tényleg nagyon valóságos volt minden a filmben látottakhoz.

isztambuli-utazasok-blog-fatmagul

Fatmagül konyhájában

Napóleont idézve, – „Ha a világ egyetlen állam lenne, Isztambul lenne a fővárosa”
Mert ez az a város, ahol szinte tapintani lehet a történelmet. Millió látnivalóval, olyan nevezetességekkel, amelyeket mindenkinek látni kell. Természetesen mi is mindent végigjártunk, s ámulatból ámulatba estünk. Az Ayasofia, Sultan Ahmet Dzsámi, Topkapi Palota, Yerebatan Ciszterna, Galata torony – hogy csak a főbb nevezetességeket említsük, örök emlék marad.

Természetesen szintén kihagyhatatlan program a Pierre Loti terasz, ahonnan csodás kilátás nyílik az Arany Szarv Öbölre. Itt inni egy aromás török kávét vagy megkóstolni az alma teát, s beszélgetni közben. Hmmm, nem utolsó program.

isztambuli-utazasok-blog-pierreloti

Pierre Loti terasz

S persze az üsküdari naplemente. Amint a mecsetek mögött lebukik a nap megvilágítva a minareteket és a Leány Tornyot. Ez is minden csoport programjában szerepel, mert ez az az életérzés, amit csak itt, Isztambulban élhet át az ember.

isztambuli-utazasok-blog-naplemente

Üsküdari naplemente

Egyszerűen képtelenség felsorolni mindazokat a helyeket, ahol egy-egy utazás alkalmával járunk. Autentikus török piac, dervis est, hamamozás (török fürdő), színház, éjszakai bulihajó és persze rengeteg sorozat helyszíne.

Sokan vagytok, akik többször utaztatok már velünk, nektek köszönjük a bizalmat, s ti, akik még nem, gyertek, és ismerjétek meg ti is ezt a mesevilágot!

Következő utazásainkról e-mailben kérhettek infót: istanbuliutazasok@gmail.com

szeretnél időben értesülni blogbejegyzéseinkről és induló utazásainkról?

Iratkozz fel értesítőnkre és ajándékba elküldjük Neked az Isztambuli utazások mini utazási kalauzát!

Feliratkozás után egy levelet fogsz kapni, amely a mini kalauz elérési útvonalát és a megnyitási jelszavát fogja tartalmazni.

Kérlek, ellenőrizd a beérkező leveleid, valamint a spam és a promóciós mappát is!

Ha nem kapod meg a levelet, írj nekünk az istanbuliutazasok@gmail.com címre.

* kötelező kitölteni
Jártál már Isztambulban?
Tervezel mostanában utazást Isztambulba?
Adatvédelem *
Értesítő újdonságokról