GÜLHANE PARK

Isztambuli utazások

Isztambul parkjai közül a  Gülhane Park az, amely elhelyezkedése miatt a turisták számára a legkönnyebben megközelíthető. A Sultanahmet térhez nagyon közel esik, ezért igazi felfrissülést jelenthet itt sétálni az isztambuli tömegből kiszakadva kicsit.

A Gülhane Park a Topkapi Palota ligetekkel és rózsakerttel övezett külső kertje volt az Oszmán Birodalom idején. Olyan fontos események helyszínéül is szolgált a történelem során, mint a Tanzimat Ediktum felolvasása, mely a török ​​történelem első konkrét lépése a demokratizálódásban. Mustafa Reşit pasa külügyminiszter olvasta fel 1839. november 3-án Abdülmecit uralkodása idején a Gülhane parkban.

A park teljes területe körülbelül 163 hektár, melyek 1912-ben nyitottak meg a nagyközönség előtt, nevét a helyiek Sarayburnu Parkként is emlegetik.

A parkban található még az Iszlám Tudomány- és Technológiatörténeti Múzeum és az Ahmet Hamdi Tanpınar Irodalmi Múzeum is. A parkban található Atatürk-szobrot 1926-ban állították fel.

Itt, a Gülhane Parkban ismertette Atatürk a latin betűket és tartotta meg az első leckét 1928. november 24-én. A Gülhane Park Isztambul egyik legszebb parkja, mely gyönyörű  virágaival, medencéivel és rekreációs területeivel mind a helyi, mind a külföldi turisták kedvenc pihenőhelyei közé tartozik.

Isztambuli utazások

GÖZTEPE PARK

Isztambuli utazások

Isztambul egy 20 milliós lakosú, dugókkal és elképesztő tömeggel teli metropolisz. Ebben a zsúfoltságban az emberek ösztönösen keresik azokat a helyeket, ahol kicsit csendben, nyugalomban, a természethez közel tölthetnek egy kis időt. Egy ilyen pont, az ázsiai oldal központjának számító Kadıköy-ben lévő Göztepe Park is. Ezt a 120 ezer négyzetméteres parkot a Török Köztársaság kikiáltásának 60. évfordulójának tiszteletére, 1983-ban nyitották meg. Ezért emlegetik 60. yıl park-ként is. A park Isztambul egyik leglátványosabb, leg pihentetőbb és egyben szórakoztatóbb parkja is. Hatalmas rózsakertje egész május – június folyamán csodás illatot áraszt, áprilisban pedig a tulipánfesztivál egyik helyszíneként színpompás tulipántengerekben gyönyörködhetnek az ide látogatók.

A Göztepe Parkba 116 féle fafajtát ültettek, melyek lombkoronái zöldellő, vöröslő, sárgálló színfoltok a park összképében. A fafajták között megtalálható a bükk, vörös és sárga fenyő is. Isztambul klímája miatt a fák többsége tűlevelű vagy széles levelű fajtákból áll.
A park szépen tagolt, szökőkúttal, kis tóval, rengeteg paddal és árnyas fáival kellemes pihenést biztosít. A kisebb és nagyobb gyerekek számára két játszóteret, a felnőtteknek pedig futó és sportpályát is kialakítottak.

Sokan járnak ide beszélgetni, kutyát sétáltatni, vagy csak a fűben üldögélve könyvet olvasni. A parkban biztonsági szolgálat működik, így teljes kényelemben és biztonságban érezhetik magukat a pihenésre vágyó látogatók. Ahogy említettük áprilisban, májusban és júniusban különösen csodás arcát mutatja a park, de egész évben klassz kikapcsolódási pont lehet annak, aki némi nyugalomra vágyik Isztambul forgatagának közepette.

Isztambuli utazások

szeretnél időben értesülni blogbejegyzéseinkről és induló utazásainkról?

Iratkozz fel értesítőnkre és ajándékba elküldjük Neked az Isztambuli utazások mini utazási kalauzát!

Feliratkozás után egy levelet fogsz kapni, amely a mini kalauz elérési útvonalát és a megnyitási jelszavát fogja tartalmazni.

Kérlek, ellenőrizd a beérkező leveleid, valamint a spam és a promóciós mappát is!

Ha nem kapod meg a levelet, írj nekünk az istanbuliutazasok@gmail.com címre.

* kötelező kitölteni
Jártál már Isztambulban?
Tervezel mostanában utazást Isztambulba?
Adatvédelem *
Értesítő újdonságokról