Törökországba utazáskor a kivihető készpénz összege nincs korlátozva, tehát török lírát és egyéb valutát is korlátlanul vihetünk magunkkal.

Törökországból Magyarországra a következőket hozhatjuk be vámmentesen:

Repülővel utazókra vonatkozó mennyiségek:
dohányáru: 200 szál cigaretta, vagy 100 db szivarka (darabonként 3 gr.-nál nem nagyobb tömegű) vagy 50 db szivar, vagy 250 gr. dohány

alkohol termékek: 4 liter szőlőbor,  2 l egyéb bor vagy pezsgő, 1 liter szeszes ital

egyéb áruk:  430 EURO értékű áru

Légi utasoktól eltérő utazók:
dohányáru:  40 szál cigaretta, vagy 20 db szivarka (darabonként 3 gr.-nál nem nagyobb tömegű) vagy 10 db szivar, vagy 50 gr. dohány

alkohol termékek: 4 liter szőlőbor,  2 l egyéb bor vagy pezsgő, 1 liter szeszes ital

egyéb áruk:  300 EURO értékű áru

Figyelem, dohány és alkohol terméket kizárólag 17. életévüket betöltött személyek hozhatnak be!
Egyéb árut  15 év alatti utasok 150 EURO értékben hozhatnak be vámmentesen.

A dohány és alkohol termékekre a mennyiségi korátokon túl további kritérium, hogy a meghatározott mennyiségek külön-külön jelentik az adómentességi értékhatár 100%-át.  A gyakorlatban tehát, ha valaki repülővel utazik és behoz pl. 200 szál cigarettát, valamint 20 db szivart, akkor  vámmentesség csak  a 200 szál cigarettára adható, a 20 db szivar után már vámot kell fizetnie.

Szintén az alkohol és dohány áruk esetén a meghatározott mennyiségek százalékos részarányainak együttes összege nem haladhatja meg a 100%-ot.  Például, ha egy repülővel utazó 100 szál cigarettát hoz (mennyiséghatár 50%-a), ez esetben vámmentesen behozhat még 50 db szivarkát, 25 db szivart és 125 gr. dohányt (mennyiséghatár további 50%-a).

A vám és adómentesség további feltételei, hogy a behozott termékek kizárólag az utas, vagy hozzátartozóinak, barátainak személyes használatára vagy ajándék céljára szánt árucikkekből álljon. Az áruk mennyisége és jellege nem lehet olyan, ami kereskedelmi tevékenységre utal.

 SPECIÁLIS SZABÁLYOZÁSOK:

Élelmiszerek
Be és kiutazás során nyers húst, hentesárut, tejterméket, romlandó élelmiszereket ne vigyünk magunkkal, mert ezeket csak a vonatkozó jogszabályok és állatorvosi engedélyek betartása mellett lehet szállítani. Szintén nem ajánlott az utazás idejére készített élelmiszercsomagba ezekből a termékekből pakolni, de legalábbis érdemes utazás előtt tájékozódni, hogy az adott élelmiszer nem került-e fel a beviteli/kiviteli tiltó listára. (A szalámis zsemlével nekünk még sosem volt gondunk)

Gyógyszerek
Aki folyamatos gyógyszeres kezelés alatt áll, az utazás idejére, az orvos által előírt mennyiségben viheti magával a szükséges mennyiséget, melyhez célszerű igazolást beszerezni. Az ehhez szükséges nyomtatvány az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi szolgálat honlapján, a Gyógyszerellátás felügyelete / Gyógyszerek és utazás címszó alatt található.

A kulturális örökségek körébe sorolható, 50 évnél régebbi tárgyak kiviteléhez külön engedély szükséges, mellyel kapcsolatban a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási Központ honlapján tájékozódhatunk.
www.forsterkozpont.hu

szeretnél időben értesülni blogbejegyzéseinkről és induló utazásainkról?

Iratkozz fel értesítőnkre és ajándékba elküldjük Neked az Isztambuli utazások mini utazási kalauzát!

Feliratkozás után egy levelet fogsz kapni, amely a mini kalauz elérési útvonalát és a megnyitási jelszavát fogja tartalmazni.

Kérlek, ellenőrizd a beérkező leveleid, valamint a spam és a promóciós mappát is!

Ha nem kapod meg a levelet, írj nekünk az istanbuliutazasok@gmail.com címre.

* kötelező kitölteni
Jártál már Isztambulban?
Tervezel mostanában utazást Isztambulba?
Adatvédelem *
Értesítő újdonságokról