Herceg Szigetek – Isztambul

Isztambul zsúfolt, alapból is több, mint 15 millióan lakják, turista szezonban pedig még rá lehet számolni a létszámra kb. plusz 1 millió embert. Éppen ezért gyorsan jöhet az érzés, hogy de jó lenne egy kis nyugi.
Ilyenkor a legjobb, ha picit elhajózik az ember friss levegőt szívni, csenddel és nyugalommal feltöltődni.

Irány Büyükada…

isztambuli-utazasok-büyükada

A Márvány-tengeren található szigetcsoport, melyet a törökök Adalarnak, a külföldiek Herceg Szigeteknek neveznek, kilenc kisebb szigetből áll, amelyekből kettő lakatlan.

Az Istanbul központjától mindössze 20-30 km távolságra fekvő szigeteket felfedezése mindenkinek számára kiváló lehetőség, ha kicsit el akar távolodni az istanbuli nyüzsgéstől. Isztambul Eminönü kikötőjéből indul a hajó, amivel el lehet jutni egészen Büyükadáig. A szigetcsoport a bizánci időkben Papadanisia, vagyis papok szigeteként volt ismert. Akkoriban ide száműzték a hatalmi harcok bukott méltóságait, főurakat, hercegeket, királynőket. Később, amikor a szárazföld és a szigetek között megindult a hajóforgalom, a szigetlakók száma megnőtt.

isztambuli-utazasok-büyükada

Ezek a szigetek hangulatukat, építkezési stílusukat és az ott élők életvitelét tekintve egyformák. nalıada a Herceg Szigetcsoport közül az, amelyik legközelebb esik Isztambulhoz. Nagyon gyorsan, körülbelül 20 perc alatt oda lehet érni hajóval. Kınalıada talaja a régen itt folyó vas és rézbányászat következményeként vörös színű, ezért Henna szigetnek is nevezik.

Mivel Isztambulban nem sok helyen van strandolási lehetőség, aki vágyik egy kis fürdőzésre, itt Kinaliadán megteheti. Itt található a Hrisztosz kolostor is, kirándulásként ezt is érdemes felkeresni.

isztambuli-utazasok-heybeliada

A következő sziget Heybeliada. Csak úgy, mint Kınalıada, ez a hely is csupa zöld, dús növényzettel, óriási leanderekkel, régi faházakkal van tele, valamint kolostorok, paloták, és egy papnevelde is a látványosságok között szerepel.  A hajó utolsó állomása pedig a nagy sziget, vagyis:

BÜYÜKADA

Ahogy a hajó kiköt, az ember hatalmas forgatagba csöppen. Kávézók, ajándék árusok, simitet, sült kukoricát, fekete kagylót árulókkal találkozhatunk. Ha ittunk egy finom török kávét, indulhat a sziget felfedezése.  Tekintve, hogy a szigeten semmilyen motoros járművet nem lehet használni, így választhatunk, hogy gyalog, biciklivel, esetleg elektromos kis autóval közlekedünk-e.  Egészen a közelmúltig lovashintók (török nevén fayton) is hozzájárult a szigetek hangulatához, de végül ezeket állatvédelmi okokból megszüntették.

isztambuli-utazasok-büyükada

Ha a gyaloglást választjuk, élvezhetjük a sziget békés, csodálatos hangulatát. Könnyen úgy érezhetjük, hogy a  nyugalom szigetére csöppentünk. Istanbulhoz hasonlóan itt is rengeteg kismacska van az utcákon, ők szerves részei a látképnek.

Büyükada két részből áll, egyik a turisták, nyaralók lakhelye.  Csodálatos, többnyire fehér házakkal, úgynevezett Köşk-ökkel van tele.  Ezek közül sok teljesen lakatlan, romos, elhagyatott. Párat egészen közelről is szemügyre vettünk, és elképesztő hangulatuk van, némelyik olyan, mint egy elvarázsolt kastély.

A másik kerületben laknak azok az emberek, akik állandó lakosai a szigetnek. Ebben a kerületben vannak mecsetek és iskolák is. Az itt élők tulajdonképpen a turizmusból élnek, gondoskodnak a nyaralók szükségleteiről és tökéletes kiszolgálásáról.

Az egész szigeten rengeteg a zöld rész, beépítve csupán a harmada lehet körülbelül. A növényzet igen gazdag. Színpompásan virágzó leanderekben, óriásra nőtt pálmafákban, rózsalugasokban, hatalmas fügefákban gyönyörködhetünk.

isztambuli-utazasok-büyükada

A páratlan épületek, növényzet és a tenger látványán kívül a sziget látványossága a Szent György Kolostor, melyhez egy meredek domb, a Yüce Tepe megmászása után jutunk.  A benne látható festmények és freskók szép állapotban maradtak meg, de fényképezni tilos, így csak személyesen nézhetők meg.  A legenda szerint ha kívánunk valamit a monostorban az teljesül, így mindenképpen érdemes ide elzarándokolni.  A sziget közepén található egy régi árvaház is. Sajnos meglehetősen romos állapotban van, csak úgy, mint az előbb említett elhagyatott fa házak némelyike.

Mint Törökországban sok helyen, Büyükadán is kialakítottak egy piknikező helyet. Ide a belépő 4 líra, és a  hintók nagy túra végállomásánál található.  Érdemes elmenni odáig, mert innen páratlan a kilátás a tengerre.

Büyükada szépségét és nyugalmát természetesen a török filmgyártás is megörökítette már jó néhányszor.
A Magyarországon Szív útjai (Dudaktan kalbe) címmel vetített sorozat jelentős része is itt, Büyükadán játszódik.

isztambuli-utazasok-buyukada-szivutjai

Azok számára, akik Istanbul történelmi nevezetességei mellett jó levegőre, sok sétára és nyugalomra vágynak, javasoljuk, hogy látogassanak el erre a gyönyörűséges szigetre! Kis boltok és egy-két büfé a sziget belsejében is van, de a kikötőtől távolodva egyre kevesebbet találni, így nem árt néhány simitet és vizet vinnünk magunkkal.

Mielőtt a hajóval vissza indulnánk Istanbulba, érdemes a kikötőben lévő helyi haléttermek specialitásait is megkóstolni vagy a MADO-ban inni egy salepet. 

A hazafelé úton hajónkat jó eséllyel sirály csapat fogja kísérni, ezért az ő etetésükre érdemes egy plusz simitet is venni. Azok számára, akik Isztambul történelmi nevezetességei mellett jó levegőre, sok sétára és nyugalomra vágynak, javasoljuk, hogy látogassanak el erre a gyönyörűséges szigetre!

Gyere velünk Isztambulba!
Következő csoportos utaink dátumát ITT TALÁLOD!

szeretnél időben értesülni blogbejegyzéseinkről és induló utazásainkról?

Iratkozz fel értesítőnkre és ajándékba elküldjük Neked az Isztambuli utazások mini utazási kalauzát!

Feliratkozás után egy levelet fogsz kapni, amely a mini kalauz elérési útvonalát és a megnyitási jelszavát fogja tartalmazni.

Kérlek, ellenőrizd a beérkező leveleid, valamint a spam és a promóciós mappát is!

Ha nem kapod meg a levelet, írj nekünk az istanbuliutazasok@gmail.com címre.

* kötelező kitölteni
Jártál már Isztambulban?
Tervezel mostanában utazást Isztambulba?
Adatvédelem *
Értesítő újdonságokról