KUZGUNCUK

Színes, nyüzsgő, izgalmas, tündéri, impulzív, vidám, egyszerűen szerelem az a városrész, ami szerintünk Isztambul ázsiai oldalának leg varázslatosabb kerülete, Kuzguncuk! Ez a kicsike halászfalu évszázadokon keresztül a többnemzetiségű kisebbségeknek adott és ad otthont mind a mai napig. Hangulatán érezni is ezt a sokszínűséget, az egész atmoszféra olyan, mint egy hatalmas multikulti közösségi tér.

isztambuli-utazasok-varosreszek-azsia-kuzguncuk

Mindenki az utcán van, és minden az utcán zajlik. Mindegy, hogy evésről, tavla játékról, vásárlásról, beszélgetésről vagy éppen esküvőről van-e szó. Ez Isztambulnak egy olyan kerülete, ahol biztosan nem fog szemet szúrni egy turista, itt tökéletesen el lehet vegyülni a helyiek között. Úgy sétálni, teázni, reggelizni, fotózni és forgatási helyszínt keresni, hogy senki nem fogja megkérdezni, mit keresünk errefelé…

isztambuli-utazasok-varosreszek-azsia-kuzguncuk2

Még a település nevének eredetét illetően is kavalkád van, nem teljes az egyetértés ebben a kérdésben. Többen azt vallják, hogy eredetileg Hrisokeramos volt a neve, melynek jelentése: arany csempék. A másik teória, hogy a falu Kosintiza, azaz Kis holló néven volt ismert és csak az idő múlásával ragadt rá a Kuzguncuk név.

A XVII. századi oszmán nagy utazó és író, Evliya Çelebi azt írta, hogy a terület egy szent ember, Kuzgun Baba vagyis Holló Papa tiszteletére kapta a nevét, aki akkoriban itt élt Hódító ( Fatih ) Mehmet uralkodása idején. Bármi is legyen az igazság az isztambuli falucska történelméről, Kuzguncuk a legjobb példája annak, hogy a különféle nemzetiségű és vallású népcsoportok békében, harmonikusan, jól megférnek egymás mellett.

isztambuli-utazasok-varosreszek-azsia-kuzguncuk5

tt megtalálható az Örmény Ortodox Templom, amely az udvarát egy mecsettel osztja meg, de épült itt Görög Ortodox templom is, ami egy zsinagóga szomszédságában áll. Amikor a Kuzguncuk mecset épült, a terület örmény lakossága segített az építkezésnél. Később, amikor az örmények elhatározták, hogy felépítik saját templomukat, a Surp Krikor Lusarovic templomot, akkor Abdülaziz Szultán pénzt adományozott a befejezésére. Ez a picike falucska a Boszporusz partján az évszázadok során megőrizte különlegességét.  A toleranciát és a tiszteletet mintaképe mind a mai napig.

isztambuli-utazasok-varosreszek-azsia-kuzguncuk6

Az oszmán időszak alatt Kuzguncuk lakossága főként  halászatból, kertészetből és kézművességből tartotta fenn magát.  Az itt hímzett textíliák voltak a legkapósabbak a palotában. Mindennek nyomait ma is láthatjuk az utcákon sétálva. Színes falú házak, kézműves textíliával dísztett fatörzsek, gyönggyel, szalaggal díszített ajtókat látni mindenfelé. Az egész kerület olyan, mint egy meseváros. Kuzguncuk teljes egésze tele van kis kávéházakkal, éttermekkel, művészeti galériákkal, műtermekkel.

isztambuli-utazasok-varosreszek-azsia-kuzguncuk7

Amikor a XIX. század második felében a Serketi-Hayriye Társaság elindította a rendszeres hajó összeköttetést Kuzguncuk-ba, a terület igen gyorsan a városi lakók kedvenc kirándulóhelyévé vált.

Manapság egyre többet tűnnek fel Kuzguncuk kanyargós utcái a török televíziós műsorokban is. Színes faház sorait gyakran használják háttérként, hogy megidézzék vele a régi Isztambul hangulatát. Sok szempontból érezheti aki erre jár, hogy kicsit most is a régi Isztambul utcáin sétálgat.

Itt, Kuzguncukban forgatták például a nagy sikerű Kara Sevda / Végtelen szerelem című sorozatot, de feltűnt a Kuzey Güney / Tűz és víz, valamint a Paramparca / Megtört szívek-ben is.

isztambuli-utazasok-kuzguncuk-karasevda

Kara Sevda sorozat – Kemal szüleinek a háza

Egy nagy séta, fél napot eltöltve távol a város zajától, igazi örömteli kikapcsolódás lehet. Érdemes enni  egy klassz reggelit, rengeteget fotózni és videózni, élveztük az utcák forgatagát, a szép épületeket és csodás kilátást. Mi biztos, hogy jó néhányszor vissza megyünk még.

Gyere velünk Isztambulba! Következő csoportos utaink időpontjait ITT TALÁLOD!

szeretnél időben értesülni blogbejegyzéseinkről és induló utazásainkról?

Iratkozz fel értesítőnkre és ajándékba elküldjük Neked az Isztambuli utazások mini utazási kalauzát!

Feliratkozás után egy levelet fogsz kapni, amely a mini kalauz elérési útvonalát és a megnyitási jelszavát fogja tartalmazni.

Kérlek, ellenőrizd a beérkező leveleid, valamint a spam és a promóciós mappát is!

Ha nem kapod meg a levelet, írj nekünk az istanbuliutazasok@gmail.com címre.

* kötelező kitölteni
Jártál már Isztambulban?
Tervezel mostanában utazást Isztambulba?
Adatvédelem *
Értesítő újdonságokról