Isztambulban ma is sok, működő keresztény templomot találunk. Ezek közül a legismertebb és legnagyobb, a Páduai Szent Antal római katolikus templom, melyet a folyton nyüzsgő, vibráló energiával teli, másfél kilométer hosszú népszerű bevásárló utcában, az Istiklal Caddesin találunk. A templom az Isztambulban letelepedett és ott, a Birodalom kötelékében dolgozó, leginkább olasz és francia állampolgárok és családjaik részére épült, akik rész vettek az Ottomán Birodalom politikai és kereskedelmi életében.

isztambuli-utazasok-nevezetessegek-paduai-szentantal-templom

Az eredeti templom 1725-ben épült, falai a velencei gótikát idéző vörös téglából és márványból készültek. Később, ahogy a terület fejlődött, a villamosvonal kiépítése miatt, a templom útban volt, ezért 1904-ben lebontották, és áthelyezték az épületet. A jelenlegi templom 1906-1913 között szintén neogótikus stílusban épült meg, melyet két híres építész, Giulio Mongeri és Eduardo de Nari tervezett.

isztambuli-utazasok-nevezetessegek-isztambuli-templomok

A homlokzat a 14. század toszkán-lombard stílust tükrözi, belső kialakítása pedig kereszt alakú. A középső hajó 50 méter hosszú, 9,80 méter széles. Mindegyik oldalsó hajó magassága 4,70 méter, a kereszthajó  29,20 méter hosszú és 23 méter magas. A templom erősen lejtő domboldalra épült, míg főbejárata az Istiklal Caddesi szintjétől 26 méterrel lejjebb esik, a hátsó része 56 méterrel magasodik az utca fölé. Belső tere gazdagon díszített.

isztambuli-utazasok-nevezetessegek-paduai-szentantal-isztambul

Az első keresztény miséjét török földön itt, a Páduai Szent Antal templomban celebrálta VI. Pál Pápa, 1967-ben.
A templomban olasz, angol, lengyel és török nyelven tartanak szentmiséket. A bejárat mellett áll XXIII. János pápa szobra, aki 1934-től Törökország és Görögország apostoli delegátusa volt, székhelye először Isztambulban, majd 1937-től Athénban volt. A templom orgonáját egy olasz cég, a Vincenzo Mascioni készítette, mely hivatalosan 1949. február 15.-én szólalt meg először.

isztambuli-utazasok-nevezetessegek-templom-isztambul

Karácsonykor, december 24-én, amikor a keresztény világ Jézus születését ünnepli, a templom megtelik több ezer emberrel, akik között a hithű keresztények mellett, turisták, muszlimok, de ateisták is vannak. Az éjféli mise celebrálása előtt 1 órával már szinte ülőhely sincs, és több ezer ember állja végig a legalább 3 órás misét. A templom előtt kék színnel díszített fenyőfával, ezüst bevonatú, díszes szalagokkal és gyönyörű dekorációkkal emelik az ünnep fényét. A ceremónián részt szokott venni Magyarország ankarai nagykövete, Isztambul kerületi polgármestere, illetve sok más politikai szereplő is.

 

Ha Isztambulban jártok, és az Istiklal Caddesin végigmentek, mindenképpen térjetek be a Páduai Szent Antal templomba is!

Gyere velünk Isztambulba! Következő csoportos utaink dátumát ITT TALÁLOD!
Írhatsz is nekünk: istanbuliutazasok@gmail.com

szeretnél időben értesülni blogbejegyzéseinkről és induló utazásainkról?

Iratkozz fel értesítőnkre és ajándékba elküldjük Neked az Isztambuli utazások mini utazási kalauzát!

Feliratkozás után egy levelet fogsz kapni, amely a mini kalauz elérési útvonalát és a megnyitási jelszavát fogja tartalmazni.

Kérlek, ellenőrizd a beérkező leveleid, valamint a spam és a promóciós mappát is!

Ha nem kapod meg a levelet, írj nekünk az istanbuliutazasok@gmail.com címre.

* kötelező kitölteni
Jártál már Isztambulban?
Tervezel mostanában utazást Isztambulba?
Adatvédelem *
Értesítő újdonságokról