Cumalıkızık, az UNESCO Világörökség része
A Törökország északnyugati részén elterülő Bursát i. e. 200 körül alapította I. Prusziasz Bithünia királya. Több mint száz év bithüniai uralom után, IV. Nikomédész idejében, i. e. 78-ban a Római Birodalom részévé vált. Később évszázadokon keresztül bizánci fennhatóság alatt állt. A város az oszmán szultánok alatt élte fénykorát, amikor a birodalom egyik központja lett. 1326 és 1365 között a birodalom fővárosa volt, s miután Edirne lett az új főváros, Bursa a birodalom adminisztratív központja maradt és továbbra is jelentős befolyással rendelkezett. Az első hat oszmán szultán uralkodása alatt 127 mecsetet, 34 medreszét, 25 fogadót, 37 közfürdőt és 14 közkonyhát építettek a városban.

isztambuli-utazasok-blog-cumalikizik

Cumalıkızık falu 10 kilométerre Bursától található, a Uludag-hegy lábánál. A települést az oszmánok alapították és logisztikai központ szerepét töltötte be Bursa ostrománál. Napjainkra a falu már egybeépült Bursa egyik külső kerületével. Legfőbb jellegzetessége 270 oszmán kori lakóháza, melyeket folyamatosan restaurálnak. A falu fő megélhetési forrása a málna, gesztenye és a szeder termesztésből és bio gazdálkodásból származik, de az utóbbi években a turizmus is jelentős fejlődésnek indult.

isztambuli-utazasok-blog-cumalikizik-bursa

Cumalıkızık falu történelme egészen az 1300-as évekre nyúlik vissza. Osman Gazi elrendelte Bursa meghódítását, majd a Kızık törzsből 7 vezér sikeresen meghódította ezt a területet.  Az Oguz törökök 24 törzséből az egyiknek a neve  Kızık volt, ami „erős, fegyelmezett, hűséges”-et jelentett. Miután meghódították ezt a falucskát, először  Camikızık-nak nevezték el, mert a Kızık törzs által meghódított faluk közül itt épült először dzsámi. Ahogy teltek az évek, a környező falvakból is ide jártak a hívek a közös pénteki imát megtartani, ezért a falu neve végül Cumalıkızık lett. (A Cuma szó törökül pénteket jelent). Az eredeti oszmán stílusban épült, „ Kızık” faluk közül mára már sajnos csupán 5 maradt fenn:  Cumalıkızık, Değirmenlikızık, Derekızık, Hamamlıkızık, Fidyekızık. A falu főterén található a Cumalıkızık dzsámi, mellette a  Zekiye Hatun szökőkút és az oszmán kori kupolás hamam-ot is a falucska fennmaradt történelmi csodái között tartják számon.

isztambuli-utazasok-blog-cumalikizik-bursa

A Cumalıkızık Etnográfiai Múzeum-ban időutazáson vehetünk részt, hiszen ebben a múzeumban láthatók kiállítva az autentikus falusi tárgyak és berendezések. Az anatóliai stílusban épült házak általában 2 emeletesek, de találunk néhány 3 emeletes klasszikus házat is. Manapság ezek az épületek étterem, kávézó vagy butik hotelként funkcionálnak. A házak művészeti alkotásoknak számítanak, mind a külső mind a belső építészetüket tekintve.  Kívülről különböző színűre festették őket, ezzel is egyedivé téve és hangsúlyozva eredeti megjelenésüket.

isztambuli-utazasok-blog-cumalikizik

A macskaköves utcák, a falubeliek barátságos vendégszeretete, a finom házi készítésű ételek, mind – mind jó ok arra, hogy ellátogassunk ebbe a 2014. óta az
UNESCO Világörökség listájában szereplő falucskába és magunkba szívjunk egy kis történelmet!

isztambuli-utazasok-cumalikizik

Gyere velünk te is Isztambulba!
Következő csoportos utaink dátumát ITT TALÁLOD!

szeretnél időben értesülni blogbejegyzéseinkről és induló utazásainkról?

Iratkozz fel értesítőnkre és ajándékba elküldjük Neked az Isztambuli utazások mini utazási kalauzát!

Feliratkozás után egy levelet fogsz kapni, amely a mini kalauz elérési útvonalát és a megnyitási jelszavát fogja tartalmazni.

Kérlek, ellenőrizd a beérkező leveleid, valamint a spam és a promóciós mappát is!

Ha nem kapod meg a levelet, írj nekünk az istanbuliutazasok@gmail.com címre.

* kötelező kitölteni
Jártál már Isztambulban?
Tervezel mostanában utazást Isztambulba?
Adatvédelem *
Értesítő újdonságokról