Cumalıkızık, az UNESCO Világörökség része

A Törökország északnyugati részén elterülő Bursát i. e. 200 körül alapította I. Prusziasz Bithünia királya. Több mint száz év bithüniai uralom után, IV. Nikomédész idejében, i. e. 78-ban a Római Birodalom részévé vált. Később évszázadokon keresztül bizánci fennhatóság alatt állt. A város az oszmán szultánok alatt élte fénykorát, amikor a birodalom egyik központja lett. 1326 és 1365 között a birodalom fővárosa volt, s miután Edirne lett az új főváros, Bursa a birodalom adminisztratív központja maradt és továbbra is jelentős befolyással rendelkezett. Az első hat oszmán szultán uralkodása alatt 127 mecsetet, 34 medreszét, 25 fogadót, 37 közfürdőt és 14 közkonyhát építettek a városban.

isztambuli-utazasok-blog-cumalikizik

Cumalıkızık falu 10 kilométerre Bursától található, a Uludag-hegy lábánál. A települést az oszmánok alapították és logisztikai központ szerepét töltötte be Bursa ostrománál. Napjainkra a falu már egybeépült Bursa egyik külső kerületével. Legfőbb jellegzetessége 270 oszmán kori lakóháza, melyeket folyamatosan restaurálnak. A falu fő megélhetési forrása a málna, gesztenye és a szeder termesztésből és bio gazdálkodásból származik, de az utóbbi években a turizmus is jelentős fejlődésnek indult.  

isztambuli-utazasok-blog-cumalikizik-bursa

Cumalıkızık falu történelme egészen az 1300-as évekre nyúlik vissza. Osman Gazi elrendelte Bursa meghódítását, majd a Kızık törzsből 7 vezér sikeresen meghódította ezt a területet.  Az Oguz törökök 24 törzséből az egyiknek a neve  Kızık volt, ami „erős, fegyelmezett, hűséges”-et jelentett. Miután meghódították ezt a falucskát, először  Camikızık-nak nevezték el, mert a Kızık törzs által meghódított faluk közül itt épült először dzsámi. Ahogy teltek az évek, a környező falvakból is ide jártak a hívek a közös pénteki imát megtartani, ezért a falu neve végül Cumalıkızık lett. (A Cuma szó törökül pénteket jelent). Az eredeti oszmán stílusban épült, „ Kızık” faluk közül mára már sajnos csupán 5 maradt fenn:  Cumalıkızık, Değirmenlikızık, Derekızık, Hamamlıkızık, Fidyekızık. A falu főterén található a Cumalıkızık dzsámi, mellette a  Zekiye Hatun szökőkút és az oszmán kori kupolás hamam-ot is a falucska fennmaradt történelmi csodái között tartják számon.

isztambuli-utazasok-blog-cumalikizik-bursa

A Cumalıkızık Etnográfiai Múzeum-ban időutazáson vehetünk részt, hiszen ebben a múzeumban láthatók kiállítva az autentikus falusi tárgyak és berendezések. Az anatóliai stílusban épült házak általában 2 emeletesek, de találunk néhány 3 emeletes klasszikus házat is. Manapság ezek az épületek étterem, kávézó vagy butik hotelként funkcionálnak. A házak művészeti alkotásoknak számítanak, mind a külső mind a belső építészetüket tekintve.  Kívülről különböző színűre festették őket, ezzel is egyedivé téve és hangsúlyozva eredeti megjelenésüket.

isztambuli-utazasok-blog-cumalikizik

A macskaköves utcák, a falubeliek barátságos vendégszeretete, a finom házi készítésű ételek, mind – mind jó ok arra, hogy ellátogassunk ebbe a 2014. óta az
UNESCO Világörökség listájában szereplő falucskába és magunkba szívjunk egy kis történelmet!

isztambuli-utazasok-cumalikizik

Gyere velünk te is Isztambulba!
Következő csoportos utaink dátumát ITT TALÁLOD!

szeretnél időben értesülni blogbejegyzéseinkről és induló utazásainkról?

Iratkozz fel értesítőnkre!

* kötelező kitölteni
Jártál már Isztambulban?
Tervezel mostanában utazást Isztambulba?
ÁSZF és Adatvédelem *
Értesítő újdonságokról.