Isztambul varázslatos város, maga a történelem. Éppen ezért sok olyan érdekességet is rejt, amit lehet, hogy még nem hallottatok. Összegyűjtöttünk néhányat.

isztambuli-utazasok-hasznos-infok-kekmecset

Kék Mecset – Isztambul

1.Isztambul több nagy birodalomnak is a fővárosa volt: a Római, Bizánci és az Oszmán Birodalomnak egyaránt. Ma pedig Törökország legnagyobb városa. 15 millió lakosával lepipálja Belgium teljes lakosságát is. Mégsem Isztambul, hanem Ankara Törökország fővárosa, mióta Mustafa Kemal Atatürk 1923-ban kikiáltotta a köztársaságot

2. Amikor a római császár, Nagy Konstantin i.sz. 330-ban Isztambult tette meg a Keletrómai Birodalom fővárosává, úgy döntött, ez a város is hét dombra kell, hogy épüljön, mint Róma. A várost át is nevezték: i.e. 660-tól egész eddig Bizánc néven volt ismert, ekkor viszont a Konstantinápoly (szó szerint Konstantin Városa) nevet vette fel.  1930-ban kapta mai nevét, az Isztambult, de sokan még ezután is Konstantinápolynak hívták.Azért, hogy rászoktassák az embereket az új név használatára, a posta nem kézbesített olyan levelet, amit Konstantinápolyba címeztek.

3. Az Oszmán Birodalom fennállása alatt a városban 1400 nyilvános WC üzemelt, míg Európa más részein egy sem…

4. Isztambul büszkélkedhet a világ harmadik legrégebbi földalattijával.A Beyoğluban közlekedő tünel 1875-ben épült, London (1863)  és New York (1868) után volt harmadik a sorban. A földalatti járat 573 méter hosszú és Karaköyt köti össze az Istiklal Caddesivel.

isztambuli-utazasok-hasznos-infok-tunel

Isztambuli tünel

5. A jól ismert angol írónő, Agatha Christie talán leghíresebb regényét, a Gyilkosság az Orient Expressz-ent  Istanbulban, a Pera Palas Hotelben írta. Az Orient Express maga pedig 1883 és 1977 között közlekedett a Párizs – Konstantinápoly vonalon.

6. A Kék Mecset volt az egyetlen dzsámi a városban, aminek hat minaretje van, míg 2019.-ben át nem adták a Camlica dzsámit, így már két hat minaretes dzsámi van.  A legenda szerint, amikor a Kék Mecset épült, eggyel több minaretje volt, mint a Mekkában lévő Nagy Mecsetnek, hiszen annak “csak” öt volt, ami már így is több, mint az akkoriban szokásos négy. Hogy feloldják ezt a feszültséget, hozzá építettek egy plusz minaretet a mekkai Nagy Mecsethez.

isztambuli-utazasok-hasznos-infok-kekmecset

Kék Mecset – Isztambul

7. A  Hagia Sofia, Isztambul görögkeleti temploma volt a világ legnagyobb temploma 900 éven át, amikor is, 1520.-ban megépült a sevilla-i katedrális. A világ új 7 csodája választáson pedig a 20. helyen végzett.

isztambuli-utazasok-hasznos-infok-ayasofia

Isztambul – Ayasofia

8. Sokan azt gondolják, hogy a tulipánok Hollandiából származnak. Pedig az első tulipánhagymákat a Török Birodalomból küldték Bécsbe 1554-ben. Innen terjedt el Augsburg-ba, Antwerpen-be és Amsterdam-ba. isztambuli-utazasok-hasznos-infok-tulipanfesztivalMiután kiderült, hogy jól tűri a rosszabb időjárási körülményeket is, nagy népszerűségre tettek szert Hollandiában. Isztambulban a tavaszt már 14 éve tulipánfesztivállal köszöntik.

9. A velencei Szent Márk bazilikát díszítő négy bronz lovas szobrot a keresztes háborúból visszatérő katonák hozták magukkal a 13. században Isztambulból, vagyis akkori nevén Konstantinápolyból.

10. A Nagy Bazár a legrégebbi és legnagyobb bazár is egyben.Ahhoz, hogy végigjárd több ezer üzletét, 3 napra lenne szükséged.

isztambuli-utazasok-hasznos-infok-tippek-bazar

Isztambuli Nagy Bazár

11. A tea csak nemrégiben lett a törökök nemzeti itala.Korábban a kávé volt a legfontosabb ital, de a birodalom felbomlása után túl drága lett a behozatala, helyben pedig sajnos nem terem meg. Ezzel szemben a teacserjéknek remek klímát és talajt kínál a Fekete-tengeri régió.

isztambuli-utazasok-hasznos-infok-tippek-tea

12. Igazi világvárosként Istanbul egyike a leggyorsabban fejlődő metropoliszoknak. Innen származik a török GDP egynegyede.

13. És persze egy köztudott tény, ami azonban nem maradhat ki a listából: Isztambul az egyetlen város a világon, ami két kontinensen fekszik egyszerre.A Boszporusz-szoros választja ketté a történelmi európai részt az ázsiai oldaltól. Ez a szoros a kapocs a Fekete-tenger és a Márvány-tenger között is.

Gyere velünk Isztambulba! Következő utainkról e-mailben érdeklődhetsz: istanbuliutazasok@gmail.com

szeretnél időben értesülni blogbejegyzéseinkről és induló utazásainkról?

Iratkozz fel értesítőnkre és ajándékba elküldjük Neked az Isztambuli utazások mini utazási kalauzát!

Feliratkozás után egy levelet fogsz kapni, amely a mini kalauz elérési útvonalát és a megnyitási jelszavát fogja tartalmazni.

Kérlek, ellenőrizd a beérkező leveleid, valamint a spam és a promóciós mappát is!

Ha nem kapod meg a levelet, írj nekünk az istanbuliutazasok@gmail.com címre.

* kötelező kitölteni
Jártál már Isztambulban?
Tervezel mostanában utazást Isztambulba?
Adatvédelem *
Értesítő újdonságokról