Az Üsküdarban található Yeni Valide dzsámi is egy egész épületkomplexumként épült, amelyhez türbe, ivóvízkút, boltok, jótékonysági intézmények, a dzsámiban szolgálatot teljesítők számára kialakított lakások, valamint vallási iskola is tartozott. Később ezekből az iskolákból alakultak ki az úgynevezett kerületi iskolák.

A dzsámit III. Ahmed édesanyja, Emetullah Gülnuş Valide Sultan részére építették 1708-1710 között. Annak ellenére, hogy a dzsámi majdnem 130 évvel később épült, egészen apró különbségtől eltekintve, mondhatni, hogy a Rüstem Paşa Camii másolata lett.

Isztambuli utazások, mecsetek: Yeni Valide Camii

Isztambuli utazások, mecsetek: Yeni Valide Camii

A dzsámi elrendezését tekintve, a bejáratot egy külső, valamint egy belső udvar öleli körbe. A két udvar találkozásának keleti részén található egy fából készült, a szultán számára kialakított imahely. A bejárattól keletre fekvő oldalon hét bolt üzemelt, a nyugati részén pedig a víztározók kaptak helyet. A dzsámi nyolcszög alaprajzú, a két oldalán kupolás boltozatú. A belső udvaron kapott helyet egy csodálatos, nyolcszög alakú ivóvízkút. A dzsámi közvetlen szomszédságába építették a szultán pavilonját.

Az üsküdari kikötőtől mindössze néhány perc sétára áll a dzsámi, úgy gondoljuk mindenképpen érdemes ide betérni.

szeretnél időben értesülni blogbejegyzéseinkről és induló utazásainkról?

Iratkozz fel értesítőnkre és ajándékba elküldjük Neked az Isztambuli utazások mini utazási kalauzát!

Feliratkozás után egy levelet fogsz kapni, amely a mini kalauz elérési útvonalát és a megnyitási jelszavát fogja tartalmazni.

Kérlek, ellenőrizd a beérkező leveleid, valamint a spam és a promóciós mappát is!

Ha nem kapod meg a levelet, írj nekünk az istanbuliutazasok@gmail.com címre.

* kötelező kitölteni
Jártál már Isztambulban?
Tervezel mostanában utazást Isztambulba?
Adatvédelem *
Értesítő újdonságokról