Sultanahmet Cami, Isztambul

Megsaccolni sem lehet,  vajon hány millió fotón örökítették már meg az Isztambulba utazó turisták a fenséges Sultanahmet Camit, közismertebb nevén Kék mecsetet.

A mecsetet az ifjú  I. Ahmet szultán (1591-1618)  számára építették, hogy vetekedjen az Aya Sofia nagyságával. Az építkezést 1609-ben kezdték meg, a szultán parancsára,  hogy ez a mecset legyen a birodalom első számú imahelye.  Az épületet Szinán mester tanítványa, Sedefhar Mehmet Ağa tervezte.  Az építkezés hét éven keresztül tartott.  A türbe, vagyis I. Ahmet síremléke hét évvel később épült.  Akkoriban a mekkai El Haramon kívül ez volt az egyetlen mecset  aminek hat minaretje volt. A mekkai mecsethez építettek egy hetedik minaretet.

Isztambuli utazások, nevezetességek: Kék mecset

Isztambuli utazások, nevezetességek: Kék mecset

A Kék mecset külseje különösen elegáns. A 23,5 méter átmérőjű főkupolát négy kisebb veszi körül, melyeket több kis kupola fog közre. A magassága 43 méter, a szélessége nagyobb, mint az Aya Sofiaé.  A külső udvarról pompás kilátás nyílik az egész épületre. A mecsetbe érkező imádkozókat, a rituális mosakodásra egy sor csap várja az északi külső falnál.  A mecsetbe ragyogó fény árad a 260 darab magas, festett üvegablakokon, ami kiemeli a falakat és kupolákat borító több százezer, XVI. századi, kék iznik csempe kékjét. A kupolát tartó oszlopok között üveglámpások függenek.  Érdemes megemlíteni a rácsos, márvány császári páholyt, ami egy márvány pulpitus, és egy gyönyörű  megemelt szék. A tanító innen végezte az imam prédikációit.  A dzsámi építését követően sok állami vezető és tisztségviselő adományozott értékes ajándékokat, legfőképp kézzel írott Koránokat  a mecset számára.

Isztambuli utazások, nevezetességek: Kék mecset

Isztambuli utazások, nevezetességek: Kék mecset

Működött itt egy régi általános iskola, kórház, közkút és egy népkonyha is, ahol a szegények étkezhettek. Tartozott hozzá egy karavánszeráj is, ahol az átutazó kereskedők szálltak meg.

A szultán egykori udvarháza, a Hünkar Kasri ma Törökország több száz mecsetéből származó szőnyeg és kilim gyűjteményének ad helyet.

szeretnél időben értesülni blogbejegyzéseinkről és induló utazásainkról?

Iratkozz fel értesítőnkre és ajándékba elküldjük Neked az Isztambuli utazások mini utazási kalauzát!

Feliratkozás után egy levelet fogsz kapni, amely a mini kalauz elérési útvonalát és a megnyitási jelszavát fogja tartalmazni.

Kérlek, ellenőrizd a beérkező leveleid, valamint a spam és a promóciós mappát is!

Ha nem kapod meg a levelet, írj nekünk az istanbuliutazasok@gmail.com címre.

* kötelező kitölteni
Jártál már Isztambulban?
Tervezel mostanában utazást Isztambulba?
Adatvédelem *
Értesítő újdonságokról