Hol együnk és hol kávézzunk Isztambulban, tudnátok ajánlani valami tuti helyet? Ez a leggyakoribb kérdések egyike, amivel megkerestek minket.

Összeállítottunk hát egy listát kedvenc isztambuli kávézóinkról, és mindegyiket be is mutatjuk kicsit, hogy képet kapjatok róla, mire számíthattok, ha felkeresitek ezeket a helyeket. A fiatalos, bohém Cihangir szűk, kanyargós, meredek kis utcáit járva rengeteg helyes kis „art” kávézóra, reggeliző helyre bukkanhatunk.

Vannak közülük olyan helyek is, amelyekbe csak pár ember fér be egyszerre, de pont emiatt olyan családias, barátságos, jó hangulatú helyek ezek. Egyik kedvencünket mutatjuk most be nektek, a bohókás, bájos kis kuckót, mely a zsivajtól nem is olyan távol, egy csöndesebb, szűk utcácskában található. Ez a Not Just Coffee nevet viseli és aki ide betér, az valóban nem csak egy csésze kávéval lesz gazdagabb.

Magával ragadó kuckó! Kicsi, de hangulatos és nyugodt hely. Berendezése egyszerre ötvözi a modern és a régi stílust. A részletekre való odafigyelés, az élénk bútoroktól kezdve a pasztell-színű kávéfőzőig mind hozzáadnak a hely minőségéhez, ahhoz, hogy több legyen, mint „csak egy kávézó”. A kerek székek színes, horgolt kis párnákkal vannak díszítve, a plafonról ugyanakkor nagyon modern hangszórók lógnak le. A világosra festett, bontott téglafalat egyik oldalon egy hatalmas, színes festett női portré díszíti. Az asztalokon horgolt kis terítők, különféle magazinok, friss virágcsokor és kézzel készített díszek teszik hangulatossá a helyet.

Isztambuli utazások, programajánló: kávézó

Isztambuli utazások, programajánló: kávézó

Itt, ott képek díszítik a falat. A WC-ben házilag kipofozott, vintage stílusú kis bútor, az egyik oldalon fekete, fehér fényképek, életképek lógnak csipeszeken, melyek isztambuli hangulatot sugároznak.

Isztambuli utazások, programajánló: kávézó

Isztambuli utazások, programajánló: kávézó

A hely szinte mindig tele van. A belső és a külső teret egy újrahasznosított hosszú fa asztal választja el. Mondhatjuk úgy is, hogy ez a hosszú asztal nyitja ki a színes, barátságos belső teret a bájos utcai front felé. Az utcán még van pár kisebb asztalka székekkel. A belső részben a kávépult előtt vagy a fal előtt lévő kis székeken tudunk helyet foglalni.

Isztambuli utazások, programajánló: kávézó

Isztambuli utazások, programajánló: kávézó

És most beszéljünk a kávéról…A kávé ízletes, gazdag, saját kávébabból készül, ami „fair-trade” megművelésű ültetvényekről származik. Változatos kávékülönlegességek közül választhatunk. Mindenki megtalálja a számára legfinomabbat, legyen az sima eszpresszó vagy cappuccino, tejeskávé, esetleg valami különlegesen megspékelt hűsítő, jeges kávé. A süteményekről, szendvicsekről is ejtsünk néhány szót. Szinte nincs két nap, amikor ugyanazokat a finomságokat szolgálnák fel. A sütik igazi „home made” finomságok, de a szendvicsek is nagyon ízletesek. Még valamit meg kell jegyeznem, ami számunkra nagyon fontos és plusz pont a kávézónak, hogy állatbarát hely, sőt, a kisállatoknak tálkák vannak kitéve az üzlet elé, melyben friss víz és élelem van. Egyébként egy állatmentő alapítványnak is gyűjtenek adományokat.

Isztambuli utazások, programajánló: kávézó

Isztambuli utazások, programajánló: kávézó

Tehát, ha távolabb szeretnétek menni a túlságosan hangos és turistákkal teli bevásárló utcától, az Istiklal-tól, hogy igyatok egy igazi, finom kávét vagy kóstoljatok egy fincsi házi készítésű sütit, akkor tegyetek egy sétát Cihangir kanyargós utcáin és a Boszporusz fölé nyúló sétány közelében rábukkantok erre a kedves kis kuckóra. A kávét, mint minden magára valamit is adó kávézóból, innen is el lehet hozni „sétáló” pohárban, amit saját emblémája díszít.

Isztambuli utazások, programajánló: kávézó

Isztambuli utazások, programajánló: kávézó

Még egy érdekesség: A Not Just Coffee annak a híres török színésznőnek, Bergüzar Korel-nek a kávézója, akit a magyar nézők már láthattak a pár évvel ezelőtt vetített Seherezádé című sorozat címszereplőjeként, vagy a Szulejmán pár részében, de aki az interneten követi a török sorozatokat, az a Karadayi című sorozatban is láthatta őt. Nem utolsó sorban a Szulejmán-t alakító Halit Ergenc felesége. Hogy hobbijának tisztelegjen, a kávézót 3 évvel ezelőtt nyitotta meg. A süteményeket édesanyja és ő maga készíti szabadidejében. Olykor, olykor ő maga is felbukkan a kávézóban, sőt, sokszor más színész barátai is meglátogatják a helyet egy csésze finom kávé vagy baráti beszélgetés ürügyén. Ha szerencsések vagytok, akár még össze is futhattok Bergüzar-ral.

FIGYELEM! A kávézó sajnos bezárt. Amint Bergüzar új helyen nyit egyet, hírt fogunk adni róla.

szeretnél időben értesülni blogbejegyzéseinkről és induló utazásainkról?

Iratkozz fel értesítőnkre és ajándékba elküldjük Neked az Isztambuli utazások mini utazási kalauzát!

Feliratkozás után egy levelet fogsz kapni, amely a mini kalauz elérési útvonalát és a megnyitási jelszavát fogja tartalmazni.

Kérlek, ellenőrizd a beérkező leveleid, valamint a spam és a promóciós mappát is!

Ha nem kapod meg a levelet, írj nekünk az istanbuliutazasok@gmail.com címre.

* kötelező kitölteni
Jártál már Isztambulban?
Tervezel mostanában utazást Isztambulba?
Adatvédelem *
Értesítő újdonságokról